Litvanya’nın Vilnius şehrinde tüm dünyanın merakla beklediği toplantı başladı. Devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı NATO zirvesi iki gün sürecek. Zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı.
NATO Liderler Zirvesi Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bugün başladı. İki gün sürecek zirvede Ukrayna-Rusya savaşı, İsveç’in NATO üyeliği ve NATO’nun yeni askeri planları gibi konular masaya yatırılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı zirveye Avustralya, İsveç, Güney Kore, Yeni Zelanda ve Japonya liderleri de katıldı.
Söz konusu zirvede önemli konu başlıkları yer alıyor. İsveç’in NATO üyeliği, NATO ittifakın yeni askeri planları ile Ukrayna-Rusya savaşındaki son durum zirvenin ana gündem maddesini oluşturacak.
Üçlü toplantıdan olumlu adımlar
Dün yapılan Türkiye, İsveç ve NATO zirvesinde İsveç’in, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine aktif destek vereceği belirtildi. Stoltenberg, “Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğini Meclis’e götürecek” açıklamasını yaptı.
NATO Zirvesi’nin ilk gününde düzenlenen forumun ardından, İsveç’in de iştirakleriyle zirvenin birinci oturumu gerçekleştirilecek. Estonya, Litvanya ve Letonya arasında hava sahası konusunda işbirliği anlaşması imzalanacak.
“Türkiye İsveç konusunda kararını verdi”
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in NATO Liderler Zirvesi başlamadan önce yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin İsveç konusunda kararını vererek müzakere sürecinin olumlu yönde geçtiğini ifade ettiği açıklamalarda şunları söyledi:
“İsveç’in tam üyeliği hakkında tam tarih için detaya giremem. Türkiye’nin kendi Meclis süreci bulunuyor. TBMM şu anda açık değil. Ancak en önemlisi şu; Türkiye, katılım protokolünü sevk edeceği konusunda açık bir karar vermiştir. Türkiye’nin de onayı ile ana meseleyi de çözmüş olacağız. İsveç bu ittifakın tam üyesi olacak. Finlandiya’nın ardından İsveç’in ittifaka katılması hem İsveç’in hem Türkiye’nin hem de NATO’nun yararına. Türkiye daha önce teröre ilişkin meşru kaygılarını dile getirmişti. Madrid Zirvesi’nden bu yana İsveç ve Türkiye terörle mücadeleyi hızlandırdı. İsveç anayasasını değiştirdi. İsveç terörle mücadele yasalarını güçlendirdi”