Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayı enflasyon oranlarına dair “Aylık Fiyat Değişimi” raporunu yayımladı.
Yayımlanan rapora göre; Ağustos ayında Türk Lirası’ndaki değer kaybı, ücret artışlarının gecikmeli etkileri ve enerji fiyatlarındaki yükselişlerin etkili olduğu belirtildi. Raporda, akaryakıt fiyatlarındaki artışın hizmet fiyatlarına hızlı yansıdığı ifade edildi.
Raporda, tüketici fiyatlarının ağustos ayında yüzde 9,09 oranında yükseldiği, yıllık enflasyon 11,11 puan artışla yüzde 58,94 olduğu hatırlatıldı ve “Vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların temmuz ayından sarkan etkilerinin yanı sıra Türk lirasındaki değer kaybı ve ücret artışlarının gecikmeli etkileri ile küresel enerji fiyatlarındaki yükseliş sonucunda ana grupların tamamında yıllık enflasyon yükselmiştir. ” denildi.
Aylık bazda en yüksek artışın yüzde 14,23 oranı ile enerji grubunda olduğunu hatırlatan Merkez Bankası raporunda, “Bu gelişmede önceki aydan sarkan vergi etkisinin yanı sıra dış fiyat baskıları belirleyici olmuştur” ifadeleri kullanıldı.
Kira artışları dikkat çekti
Gıda enflasyonu, asgari ücret artışı ve kur yükselişi ile birlikte kira artışlarında gözle görülür oranda fazla yükselişin olduğuna dikkat çekilen raporda “Temel mal grubu fiyatlarında özellikle Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkileriyle yükseliş sürmüştür.” dendi. TCMB raporuna göre, gıda fiyatlarındaki artış ağustos ayı içerisinde de devam etti. rapora göre; ağustos ayı meyve, sebze ürünlerindeki fiyat artışındaki olumsuzluk devam ederken işlenmiş et ürünlerinde ise kalem kalem genele yayılarak devam ettiği belirtildi.