İran, Türkiye’ye Suriye’den askerlerini çekme teklifiyle birlikte Suriye sınırının güvenliği konusunda kendi garantörlüğünde Suriye askerlerinin korumasını önerdi.
Suriye’de çok sayıda ülkenin askerlerinin bulunmasının ve güvenlik ile sığınmacı sorununun Türkiye tarafından gerekçe gösterilmesi, İran yönetimini endişelendirdi.
İran’ın “el Wifak” gazetesine verdiği röportajda, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ülkesinin ortak toplantılarda Şam Yönetimi’nin Türk topraklarına yönelik herhangi bir tehdit oluşturmayacağına dair güvence vermesi karşılığında Ankara’nın Suriye’den askerlerini çekmeyi taahhüt etmesini önerdiğini açıkladı.
Suriye’deki sınır güvenliğini kendi topraklarından sağlamaya tam olarak hazır olduklarını Tahran’a ilettiğini belirten Abdullahiyan, bu şekilde Suriye ile Türkiye arasındaki sınırın daha istikrarlı hale getirilebileceğine dikkat çekti.
Garantör ülke olalım teklifi
Bakan, Suriye ve Türkiye’ye sunulan teklifin, anlaşmanın garantörleri olarak Rusya ve İran’ı da içerdiğini ve Suriye’nin güçlerini Türkiye sınırına konuşlandırmasını öngördüğünü belirtti.
İran’ın önerisi hakkında resmi bir açıklama Şam’dan gelmezken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yaklaşık iki hafta önce Moskova’nın hem Şam’a hem de Ankara’ya benzer bir öneri sunduğunu açıklamıştı.
Bu teklif, Türk kuvvetlerinin Suriye topraklarında bulunmasını meşrulaştıracak bir anlaşmanın oluşturulmasını amaçlamaktadır.
Lavrov’un teklifi 1998 Adana Anlaşması’na dayanıyor ve Ankara ile Şam arasında ortak sınırlar boyunca “terörizme” karşı işbirliğini teşvik ediyor. Bu teklif çerçevesinde Suriye, PKK’nın destekçilerine son vermeyi kabul edecek ve liderlerini Suriye topraklarından çıkarmayı kolaylaştıracaktır. Ayrıca, teklif Türkiye’ye Suriye topraklarında sınırdan 5 kilometre içeriye kadar “terörist” örgütleri izleme yetkisi vermektedir.
Türkiye Suriye’de istikrar sağlanana kadar çekilmeyecek mesajı
Diğer taraftan, Türkiye, Suriye’nin kuzeyinden güçlerini çekmeyeceğini ve siyasi bir çözümün ve istikrarın sağlanmasının yanı sıra mültecilerin gönüllü ve güvenli bir şekilde geri dönüşlerinin garanti altına alınmasını beklediğini ifade ediyor.