Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre, kamu kurumları, özel ve tüzel kişilerin sözleşmeli avukatlarına ödeyecekleri ücret en düşük 15,800 TL olacakken, dava ücretleri ise 8,000 TL ile 67,700 TL arasında değişecek.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Avukatlık Asgari Ücret Tarifes’ine göre, kamu kurumları ve özel/tüzel kişiler, sözleşmeli avukatlarına ödeyecekleri ücretleri belirli sınırlar içerisinde tutmak zorundadır. Buna göre, avukatlara en az 15,800 TL ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca, dava ücretleri 8,000 TL ile 67,700 TL arasında değişen bir skalada belirlenmiştir. Bu yeni düzenleme ile avukatların alacakları ücretlerin alt ve üst limitleri net olarak belirlenmiştir.
Danışmanlık ücreti 2 bin 300 TL oldu
Avukatlarla ofiste yapılan sözlü danışma ücretleri şu şekilde belirlendi: İlk 1 saat için 2,300 TL ve sonraki her 1 saat için 1,300 TL olarak uygulanacaktır. Ayrıca, avukatların çağrı üzerine giderek verdiği hizmetlerde 1 saate kadar olan sözlü danışma ücreti 4,800 TL olarak belirlendi.
Büyük oranda artış var
Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) internet sitesinden yeni tarife hakkında yapılan açıklamada, “Türkiye Barolar Birliği 2023-2024 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni tarife, maktu ücretlerde önceki Tarife’nin yayımı sonrası oluşan mali tabloyu dikkate alarak, ortalama yüzde 90,40 oranında bir artış içermektedir.” denildi.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, yeni tarife ile ilgili sosyal medya hesabından şunları söyledi: “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi konusunda, barolarımızın görüş ve önerilerine dayanarak Adalet Bakanlığı ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, mesleğimiz ve meslektaşlarımız için büyük önem taşıyan bu tarihi tarifeyi hayata geçirdik. Adalet Bakanı Sayın Yılmaz Tunç ve bakanlık bürokratlarına, çözüm odaklı ve yapıcı yaklaşımları için teşekkür ederim. Aynı şekilde, tarife hazırlığına katkılarından dolayı baro başkanlarımıza da teşekkür ediyorum.”