Avrupa Birliği, normal şartlarda 2035 yılına kadar benzinli ve dizel araçların satışını yasaklamaya hazırlanıyordu fakat şu sıralar bu planın ertelenmesi gündemde. Avrupa Halk Partisi, içten yanmalı motorların Avrupa’da satışının yasaklanmasını ertelemek istiyor.
‘Amaç iklim krizinin önüne geçmekti’
Tüm dünyada etkili olmaya başlayan iklim krizi sebebinin önüne geçmek için yöntemler aranıyor. Bunlardan biri de; yanmalı motorlu araçların satışını sona erdirme planı…
Karbon emisyonlarını sıfıra düşürme planı bütününde Avrupa Birliği (AB), 2035 yılına kadar kıtada içten yanmalı motorlu araçların satışını sona erdirme planını önceki yıllarda onaylamıştı.
Avrupa ülkelerinden Almanya ve İtalya’nın talebi üzerine, AB ayrıca sentetik yakıtlar veya plug-in hibritler gibi alternatif teknolojilerin kullanımını da kabul etti. Bugüne geldiğimizde elektrikli otomobillerin üretimi ve satışı hızla artarken siyasiler ve sektör temsilcilerinden farklı görüşler gelmeye başladı.
‘Yasağın ertelenmesine sebep olan görüşler de var!’
Elektrikli araçlara verilen teşviklerin kaldırılması, şarj ağlarının eksikliği ve maliyetlerin artması gibi nedenlerle siparişlerde yavaşlamalar yaşanıyor. Alman otomobil üreticisi Porsche’nin yeni elektrikli SUV’u Macan’ın tanıtımında konuşan markanın CFO’su Lutz Meschke, Avrupa’nın 2035 kararının ertelenebileceğini söyledi.
Automotive News Europe’a konuşan Meschke, “İçten yanmalı motorların sonuyla ilgili şu anda pek çok tartışma var. Gecikebileceğini düşünüyorum.” dedi.
‘Yasak neden erteleniyor?’
NTV’de Murat Şahin’in haberine göre; Avrupa’nın en büyük siyasi partilerinden biri olan Avrupa Halk Partisi’nin (EPP), Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde seçim manifestosu ortaya çıktı.
Ortaya atılan planlara göre parti yönetimi, içten yanmalı motorların Avrupa’da satışının yasaklanmasını ertelemenin çabasında…
Söz konusu manifestoda, “İçten yanmalı motorların yasaklanması gibi bir politikayı reddediyoruz ve bunu da mümkün olan en kısa sürede revize edeceğiz” ifadeleri bulunuyor.
‘En kısa sürede revize edilecek’
Burada dikkat çeken, “en kısa sürede revize edeceğiz” açıklaması oldu. Yani Avrupa Parlamento’sunun en büyük grubu üye devler tarafından imzalanan bir şeyi değiştirmek için beyanını açıkça dile getiriyor.
CO2 standartlarının sıkılaştırılmasına ilişkin tartışmalarda EPP’yi temsil eden Alman Milletvekili Jens Gieseke, “yasaklama kararına” uzun süredir karşı çıkıyordu.