Dikkat: Su fakiri ülke olabiliriz!

Dikkat: Su fakiri ülke olabiliriz!
Yayınlama: 30.01.2023
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci su konusunda uyarı yaptı.

Milli Nizam

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye’nin su stresi altında bir ülke olduğunu belirterek, “2030 ve sonrasında artık su fakiri ülke konumuna gelmiş olunacak. Artık bu süreç yaşandıktan sonra tekrar o arzuladığımız iyi günlere dönme imkanımız yok. Yapmamız gereken en önemli husus, bu süreci yavaşlatmak ve bu sürecin etkilerini olabildiğince minimize etmektir.” dedi.
Bakan Kirişci, 2023-2027 dönemini içeren “Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı”nın tanıtım toplantısına katıldı. Bakanlık Merkez Binası’ndaki Mehmet Akif Ersoy Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Kirişci, su konusunun dünya için olduğu kadar Türkiye için de kritik olduğunu anlattı.
Kirişci, Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde yarı kurak lokasyonda bulunan bir ülke olduğunu hatırlatarak, “Bu ülke 112 milyar metreküp suyun 58 milyar metre küpünü kullanan, bu 58 milyar metreküpün de yüzde 75-76’sını tarımsal sulamada, yüzde 11-12’sini içme ve yüzde 10’luk kısmını da endüstriyel amaçlı olarak kullandığımız bir ülke.” diye konuştu.

UNICEF’in verileri konuyu doğruluyor

UNİCEFin resmi sitesinde yayınlanan verilere göre, 2001 ve 2018 yılları arasında dünya genelinde gerçekleşen doğal afetlerin yaklaşık %74’ü, kuraklık ve seller de dahil su kaynaklıydı. Bu tür olayların sıklığının ve yoğunluğunun iklim değişikliği ile artması bekleniyor.

Vahit Kirişci: ”Global çözüm gerekli”

Türkiye’nin su stresi yaşayan bir ülke olduğunu dile getiren Kirişci, “Nüfus ve sanayileşmedeki süreci dikkate aldığımızda, bugün için bin 323 litreyle su stresi altındaki ülke kategorisinde olsak bile, 2030 ve sonrası için 750 litreye düşeceğinden bu çerçevede artık su fakiri ülke konumuna gelmiş olunacak. Artık bu süreç yaşandıktan sonra tekrar o arzuladığımız iyi günlere dönme imkanımız yok. Yapmamız gereken en önemli husus, bu süreci yavaşlatmak ve bu sürecin etkilerini olabildiğince minimize etmektir. Sadece bizim alacağımız tedbirler, uygulayacağımız yöntemlerle elde edilecek bir başarı ortada yok. Küresel konular, global konular global çözümler gerektirir” ifadelerini kullandı. Su ile ilgili konularda sorumluluklarını yerine getirmeyenlere ilişkin birtakım müeyyidelerin olması gerektiğini ifade eden Kirişci, şöyle devam etti:
“Suyla ilgili Bakanlık olarak basınçlı sulamada yüzde 34’lerde bulunuyor olmamız elbette şimdilik bizim için geçmişten bugüne geldiğimiz noktayı mukayese ettiğimizde bir başarı gibi olabilir. Diyelim Konya bölgesinde bu kadar su sıkıntısı varken, suyu çok tüketen ürünlerin üretimine hala rıza gösteriliyorsa burada da bir tuhaflık var. Suyu merkeze alan bir planlama bizim olmazsa olmazımız olmalı.” Kirişci, eylem planının kendileri için önemli ve kritik bir konu olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.