İşte Savunma Sanayi Destek Fonu’nun vatandaşa maliyeti

İşte Savunma Sanayi Destek Fonu’nun vatandaşa maliyeti
Yayınlama: 14.10.2024
A+
A-

 

TBMM’ye sunulan Savunma Sanayi Fonu’nu desteklemek amacıyla kredi kartı sahiplerinden alınacak 750 TL’lik katkı payının yankıları devam ederken yapılan hesaplamalara göre, bu düzenlemeyle ortalama bir çekirdek ailenin yılda en az 3.724 TL ek yük altında kalacağı ortaya çıktı.

5 milyon kişi 750 TL ödemek zorunda

Savunma Sanayi Destek Fonu’na katkı olması amacıyla toplanan yasa teklifi geçen hafta TBMM’ye sunuldu. Savunma Sanayi Fonu’na katkı payı alınmasını öngören yasa teklifinin detayları netleşiyor. Teklife göre, limiti 100 bin lirayı aşan kredi kartı sahiplerinden her yıl 5 Ocak tarihinde 750 TL kesinti yapılacak. Yapılan bu kesinti Savunma Sanayi Destek Fonu’na aktarılacak.

 

Fon adı altında yeni birçok vergi hayatımıza girmek üzere. Meclis’e gelen önerge ile limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarının hamilleri her bir kart başına yıllık 750 lira katılma payı ödeyecek. Noterlerde ise taşınmaz satışlarının noterler tarafından yapılması halinde belirlenen tutarda, ilk defa tescili yapılacak olan araçların tescil işlemlerinde 3 bin lira, tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1500 lira, noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 lira katılma payı alınacak. Ayrıca drone ve kol saatlerinden yüzde 20 ÖTV alınacak. 100 cc altı motosikletler de MTV kapsamına girecek. Taslakta dikkati çeken bir başka madde de pay ödenmeden işlem yapılması durumunda işlemi yapan memurlar ve noterlerin payı ödemekle yükümlü olanlar ile tüm işlemlerden sorumlu olması.

Tapu ve gayrimenkul satışından 2,6 milyar TL

Diğer önemli husus, tapuda araç ve gayrimenkul satışından alınacak paylar. Türkiye’de yıllık 3,1 milyon sıfır ve ikinci el araç ve yaklaşık 1,4 milyon gayrimenkul satılıyor. Bunlar için istenen ek paydan yola çıkarak araç satışından 6,5 ve gayrimenkul satışından 2,6 milyar lira toplanacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.