Ak Partililer de Şimşek’e kızgın! ‘Böyle bir şeyi neden teklif ettik?’

Ak Partililer de Şimşek’e kızgın! ‘Böyle bir şeyi neden teklif ettik?’
Yayınlama: 17.10.2024
A+
A-

 

Ak Partili vekiller, dün gerçekleştirilen toplantıda Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e kredi kartı limiti üzerinden alınacak ‘Savunma Sanayi Fonu’ için kademeli sistem önerisini masaya sundu.

AK Partili vekiller dün Genel Merkezde gerçekleştirilen istişare toplantısında, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e “vergi adaleti” konusunda vatandaşın tepkileri olduğu, sahadan en çok bu yönde şikâyetler geldiğini aktardı. Vekiller kredi kartı limiti üzerinden alınması planlanan “savunma payı” için ise kademeli sistem önerisinde bulundu.

Türkiye gazetesinden Emrah Özcan’ın haberine göre, vatandaşın ekonomide rakamların iyileşmesi ve enflasyonun düşmesine rağmen, fiyat artışlarının durdurulamaması, marketlerde ise hiçbir üründe fiyat düşüşü görülememesinden rahatsız olduklarını anlattı. Kredi kartı limiti 100 bin lira ve üstü olan vatandaşlardan alınması planlanan 750 TL’lik Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na aktarımın gündeme geldiği toplantıda, vekiller rahatsızlıklarını dile getirdi.

”Olmayan bir paradan pay alınabilir mi?”

Ak Partili milletvekilleri “Böyle bir şeyi neden teklif ettik? Madem teklif ettik, neden erteledik? Olmayan bir paradan pay alınabilir mi? Alınacaksa kıstas 100 bin değil, daha yüksek olması gerekmiyor muydu? 100 bin limiti olan vatandaştan 750 lira alınmasındansa, 1 milyon limiti olan vatandaştan 10 bin lira alınsın ya da kademeli pay alınsın.” ifadelerini kullandı.

Erbakan da tepki göstermişti

Dün TBMM’de bir basın toplantısı gerçekleştiren Yeniden Refah lideri Dr. Fatih Erbakan da ‘Savunma Sanayi Destekleme Fonu’ için 100 bin lira ve üzeri limite sahip kredi kartlarından yıllık 750 lira katkı payı alınmasını içeren düzenlemeyi eleştirmişti. Erbakan bu konu hakkında şunları söyledi:

”Savunma sanayisini destekleyeceğiz diye tutarı 70 milyar lira seviyesinde olan yeni bir vergi paketi yürürlüğe konulmak istendi. Zaten uçan kuştan vergi aldıkları yetmiyormuş gibi efendim ‘dronlardan vergi alacağım. Küçük motorlu motosikletlerden ilave vergi alacağım, skuterlardan vergi alacağım, vatandaşın kol saatinden, 5 bin liranın üzerinde değeri olan kol saatinden vergi alacağım ve hatta dünyada bir ilk olarak kredi kartı limitinden vergi alacağım.’ Bu nasıl bir mantıktır, nasıl bir anlayıştır? Bunu anlayabilmek gerçekten de mümkün değil. Bırakın ÖTV’si, KDV’si ödenmiş hali hazırda harcanmış bir paradan harcamadan vergi almayı, harcanmamış bir paradan kredi kartının limitinden vergi alınması öngörüldü. Bu durumun hukukla da mantıkla da izah edilebilmesi mümkün değildir. Vatandaş yaptığı harcamalarda zaten KDV’sini ödüyor, ÖTV’sini ödüyor. Bir araç aldığı zaman zaten motorlu taşıtlar vergisini ödüyor. Bir tapu işlemi olduğu zaman zaten alım- satım vergisini ödüyor. Tabii bu basın toplantımızı yapacağımızı duyurduktan dakikalar sonra teklifin komisyondaki görüşmeleri AK Parti grubunun teklifiyle 2025 yılına ertelendi. Bu son derece önemli ve olumlu bir gelişme. Ancak böyle bir teklif ertelenmemeli. Tümden geri çekilmeli ve savunma sanayimiz için de vatandaşa ilave yük yüklemeden yeni formüller bulunmalı, yeni kaynaklar üretilmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.