Geçtiğimiz günlerde Ambarlı Limanı’ndan İsrail’e giden konteynerlar, İsrail ile ticaretin devam ettiği iddialarını ortaya çıkardı. Bunun üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Türkiye’nin İsrail ile ticarete yönelik gümrük sistemi tamamen kapalıdır.” açıklamasını yaptı.
İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı katliamlardan sonra Türkiye’de birçok kesim Türkiye’nin İsrail ile ticareti kesmesi yönünde taleplerde bulunmuştu. Ticaret Bakanlığı mayıs ayında yaptığı açıklama ile İsrail ile ticaretin sonlandırıldığını açıklamıştı. Fakat dün Ambarlı Limanı’ndan gelen görüntüler bu açıklamanın doğru olmadığı iddialarını beraberinde getirdi.
“Hükümetimiz 2 Mayıs 2024’te ihracat ve ithalatı durdurdu”
Ortaya çıkan görüntüler ve iddialar neticesinde sosyal medya hesabından açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat şunları söyledi:
“Hükümetimiz, İsrail kalıcı ateşkes ilan edinceye ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren ise tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurmuştur. Bu tarihten sonra, ülkemizden İsrail’e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi bulunmamaktadır. Aynı şekilde İsrail’den ülkemize hiçbir sevkiyat bulunmamaktadır. İsrail ile ticarete yönelik olarak gümrük sistemimiz tamamen kapalıdır. Diğer taraftan, 2 Mayıs 2024 tarihindeki Kararımızda belirttiğimiz üzere, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’yi kapsayan yaklaşık 6 milyon nüfuslu Filistin’in ihtiyaç duyduğu ürünlerin tedariki amacıyla, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’nın isteği üzerine varılan karşılıklı mutabakat çerçevesinde ihracata, ancak “Filistin varışlı ve alıcının Filistinli ithalatçı olduğunu” Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’yla resmi yoldan teyitleşilmesi halinde müsaade edilmektedir. Bu malların münhasıran Filistin tarafından kullanıldığı, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından da birçok kez açıklanmış olup; mezkur malların Filistin ile ticaretimize ait olduğu ticaret verilerimizden de anlaşılmaktadır. Nitekim 2022 yılında yaklaşık 7,7 milyar dolar yıllık toplam ithalatı, 6 milyona yakın nüfusu bulunan Filistin, her yıl dolaylı ya da doğrudan ithalatının yaklaşık %25’ini ülkemizden yapmaktadır. 2024 yılında Filistin’e yönelik ihracatımız istatistik sisteminde artık kendi kodu ile giriş yapılmaya başlanmış ve daha önceden İsrail kayıtlı olarak giden Filistin alımları, ülkemizin istatistik sisteminde artık Filistin’in kendi kodu ile kaydedilmeye başlanmıştır. Kurulan ve zaman içerisinde güçlendirilen Türkiye-Filistin ikili ticaret mekanizmasında, her bir sevkiyat için Filistinli ithalatçılar, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığına başvurmakta ve sevkiyata ilişkin mutabık kalınan bilgilerin elektronik ortamda Bakanlığımız koordinasyonunda teyitleşilmesi sonrasında, sevkiyatlara ilişkin tescil işlemleri gerçekleştirilmektedir.” dedi.