İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyelere kayyum atamaları gündemini değerlendirmek üzere siyasi parti liderlerini ziyaret etti. İmamoğlu sırasıyla CHP, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Zafer Partisi liderleriyle görüştü.
Türkiye Belediyeler Birliği’nin olağanüstü encümen toplantısı için bugün Ankara’ya gelen TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyelere kayyum atamaları gündemini değerlendirmek üzere siyasi parti liderlerini ziyaret etti. Bu ziyarette kayyum atamalarını siyasi parti liderleriyle ele alan İmamoğlu öne çıkan açıklamalarda bulundu.
“Grup başkanvekilimiz görevlendirildi”
İmamoğlu ilk olarak Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’i ziyaret etti. İmamoğlu görüşme sonrası şu açıklamayı yaptı:
“Randevumuzun ilkini gerçekleştirdik. Özellikle kayyım uygulamalarının Türkiye’nin demokrasisi adına çok utanç verici olduğunu, memleketimizi itibarsızlaştıran, hatta bu uygulamaların başta ekonomi olmak üzere birçok sorunun temeli olduğunu dile getirdik. Bunun çözümünün Meclis’te olabileceğini, bütün siyasi partilerle görüşme yapacağımızı ve bu hususta Türkiye Belediyeler Birliği olarak bir önerimizin de olduğunu, bunun kanun çerçevesinde Meclis’te bir çalışmayla teminat altına alınması gerektiğini söyledik. Kendileri de grup başkanvekillerimizi görevlendirdi. Meclis’te sürecin takipçisi olacaklarını ilettiler.”
“Bu bir demokrasi meselesidir”
Ekrem İmamoğlu ile görüşme sonrası kayyum atamalarının bir belediye meselesi değil demokrasi sorunu olduğunun altını çizen Özgür Özel, “Bugün DEM ile CHP’nin belediyelerine kayyım atanıyor ama meselenin partilere özgü bir mesele olmadığı, bir demokrasi meselesi olduğunu görmek Meclis çatısı altında hepsini birden aynı ilkesel yerden savunmak en doğrusu. Bence de hem bugün yapmış olduğunuz olağanüstü toplantı hem de toplantıdan sonra ilk başvurduğunuz yerin milletin meclisi olması son derece anlamlı, son derece özel. Meseleyi en doğru yerden gören bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum.” ifadelerini kullandı.
İkinci durak Demokrat Parti
Ekrem İmamoğlu’nun ikinci durağı ise Demokrat Parti oldu. TBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ı ziyaret sonrası açıklamasında, “Türkiye Belediyeler Birliği Encümen toplantısında da bu işin temelden çözüm yerinin Meclis olduğu kanaatindeyiz.” dedi. Gültekin Uysal ise şu ifadelere yer verdi:
“Ölçümüz her zaman demokrasiden, hukuktan yanadır. Bu uygulamaları hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bunun daha başlangıç olduğunun kanaatindeyim. Demokratik alanı tamamen kapatarak, müsaade ettikleri kadar demokrasiye razı olmamızı bekliyorlar. Belediye başkanıyla beraber belediye meclislerinin de görevden alınmış olması bu uygulamanın arkasındaki niyeti, bununla beraber önümüzdeki süreci dizayn etmek bir takım mayınları toplumsal geçiş alanına döşemektir, hukuki değil, siyasidir” diye konuştu.
“Kayyum ataması demokrasinin kalbine hançerdir”
Ekrem İmamoğlu, Demokrat Parti ziyaretinin ardından DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile bir araya geldi. DEVA Partisi genel merkezinde gerçekleşen görüşme sonrası İmamoğlu, “Şu anda biz ülkemiz adına bir demokrasi krizini çözmek, hukukun üstünlüğünü ve insanların seçme seçilme haklarının korunduğu asla onlara bir zeval gelmediği bir ortamı sağlama mücadelesini vermekteyiz.” dedi. Kayyum kararlarına karşı değerlendirmelerde bulunan Babacan da “Kayyum görevlendirmeleri demokrasinin dayandığı ilkelerin kalbine hançerdir. Yeni gelecek başkan da belediye meclisinden seçilmelidir.” dedi.
“Karşı karşıya kaldığımız durum bir demokrasi krizidir”
DEVA Partisi’ne yaptığı ziyaretten sonra Gelecek Partisi’ni ziyaret eden ve Genel Başkan Ahmet Davutoğlu ile bir görüşme gerçekleştiren Ekrem İmamoğlu görüşme sonrası şu ifadelere yer verdi:
“‘Bu tür ortamların gerilmesine, birtakım hak arama mücadelesinin demokratik ve hukukun dışına çıkan bir seyir haline dönüşmesine kimsenin müsaade etmemesi gerekir. Burada siyasetçiler de konuştuklarına ve topluma verdikleri mesajlara dikkat edecek. Hak mücadelesi veriyor olsa da kimsenin hakkını, hele hele devletimizi aşağıya çekecek dil ve tavırda bulunmaması gerekiyor. Bu manada hak mücadelesi veren, canı yanan herkese tutum, tavır ve davranışlarda yine hukuka uygun, demokratik mücadeleye uygun davranmaya davet ediyorum’’ dedi. Davutoğlu ise, “Karşı karşıya kaldığımız durum bir demokrasi krizidir. Demokrasi krizi, halkın seçme yetkisini, milli egemenlik yetkisini, halkın oylarına saygı duymadığınız anda bir demokrasi krizi yaşanıyor demektir.” dedi.
“Düzenlemenin hukuka aykırı bir şekilde yürütüldüğü açıktır”
Liderler turu kapsamında İmamoğlu, İYİ Parti Genel Merkezi’nde Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu ile bir araya geldi. İmamoğlu ve Dervişoğlu, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi. Açıklamasında, seçme ve seçilme hakkına dikkat çeken İmamoğlu, “Kayyım ataması ile ilgili 2016 yılında yapılan düzenlemenin hukuka aykırı bir şekilde yürütüldüğü açıktır” dedi.
İmamoğlu, konuşmasında şunlara yer verdi:
“Kayyum atamaları ile ilgili yapacağımız çalışmaları bu hafta bitirerek sizlere önümüzdeki hafta başında sunma arzusundayız. Bu çalışmamızı size sunacağız. Kriz ortamlarının sıkıntılı halleri olabilir. Vatandaşlarımızın hak arama ortamlarını sağlıklı, demokratik biçimde ve devletimizin bütünlüğü ile esasları doğrultusunda yapmalarını arzu ediyoruz.” Dervişoğlu ise, “Bunun demokrasi açısından kabul edilebilir bir yanı yoktur. Bir belediye başkanı şayet suç işlemişse elbette ki görevden alınabilir. Ama belediye meclisinin içinden bir belediye başkanı seçilerek, hukuken bir uygunluk zemini oluşturmak da mümkündür.” ifadelerini kullandı.
Sonraki durağı Saadet Partisi oldu
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret eden İmamoğlu görüşmeye ilişkin şöyle konuştu:
“Kalıcı bir biçimde, sadece bugünün iki partisinin maruz kaldığı kısımda değil, tümüyle bugünün iktidar partisinin belediye başkanlarının da, başka partilerin belediye başkanlarının da hak ve hukukunu koruyacak sağlıklı bir kanun düzenlenmesiyle ilgili TBB’de oluşan görüşü kendileriyle paylaştım. Kendilerinin de bize olan titiz yaklaşımı bizleri mutlu etmiştir. TBB olarak, yerel yönetim ve yerel demokrasinin daha da güçlendirilmesi adına verecekleri katkılar için teşekkür ediyorum.”
Karamollaoğlu, kayyum gündemine ilişkin, “Bu genel manada demokrasinin tabanına bir bomba koymaktan farksız ama Türkiye’nin içinde bulunduğu ve son zamanlarda gündeme getirilen bir takım bölgesel problemleri çözme yerine, tahrik eden bir yaklaşım. Bunu kabul etmek mümkün değil. Yanlıştan vazgeçmek, erdemliliktir. Böyle bir karar dünyanın hiçbir yerinde demokrasiyle bağdaşmaz” dedi.
Son durak Ümit Özdağ
Ekrem İmamoğlu kayyum görüşmelerinin sonuncusunu Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile gerçekleştirdi. İmamoğlu ortak açıklamada; “Demokrasinin gelişmesinde yerel demokrasinin güçlendirilmesi dünyada bütün insanlığın kabul ettiği bir aşamadır. Dilerim ki böyle hukuksuz alanın ülkemizin, milletimizin gündeminden kalktığı günleri yaşarız.” şeklinde konuştu.
Özdağ ise, kayyım kararının ancak yargı yoluyla alınabileceğinin altını çizerek terörle ilişkisi tespit edilen başkanların yargı kararıyla, usulüne uygun bir şekilde, Türk devletine yakışır bir şekilde görevden alınması gerektiğini söyleyerek “Bugün yaşananlar, Sayın Bahçeli’nin açıklamaları, kayyım ataması süreci, iktidar bloğunun tasarladığı adım adım uyguladığı yaşama geçirdiği uygulamalardır.” dedi.