Prof. Dr. Alper Sönmez’in bildirdiğine göre Türkiye’de diyabet hastalığı Avrupa’da en yüksek seviyede olduğunu belirtti. Daha da vahim olan durum ise ülkemizde her iki diyabetli kişiden birinin, diyabet olduğunu bilmemesi… Sönmez, “Diyabet, erken teşhis edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen kronik bir hastalık. Özellikle kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği ve görme kaybı gibi komplikasyonlar diyabetin en önemli sonuçları arasında yer alıyor.” dedi.
Türkiye’de diyabet hastalığı gün geçtikçe artıyor. Uzmanlar farkındalık oluşturmak için gerekli çalışmaları yapıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Avrupa’da diyabet sıklığı en yüksek olan ülke konumundayız. Türkiye’de her iki diyabetli bireyden biri diyabetli olduğunun farkında değil” ifadelerini kullandı.
“Avrupa’da diyabet sıklığı en yüksek olan ülke konumundayız”
Prof. Dr. Alper Sönmez, Türkiye’deki diyabet hastalığı verilerinin çok yüksek olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Avrupa’da diyabet sıklığı en yüksek olan ülke konumundayız. Türkiye’de her iki diyabetli bireyden biri diyabetli olduğunun farkında değil. Diyabet obezite, hipertansiyon ve dislipidemi gibi birçok sağlık sorunuyla birlikte görülüyor. Diyabet hastalarının yüzde 60’ı obez, yüzde 70’i hipertansif ve yüzde 95’i ise kan yağları yüksekliği yaşıyor. Bu tablo, diyabetle mücadelede yaşam tarzı değişikliklerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor”
“Yüksek stres, diyabet yönetimini zorlaştırabilir.”
Uzman Klinik Psikolog Gözdem Özdem Akaydın ise yüksek stres ve endişenin diyabeti tetikleyen unsurlar olduğunu söyledi. Akaydın, “Stres, kişinin bedensel ve zihinsel sağlığını doğrudan etkileyen bir faktör. Özellikle diyabet gibi kronik hastalıklarda stres yönetimi büyük önem taşıyor. Stres seviyesinin yüksek olduğu durumlarda bedenimizin çeşitli tepkiler verdiğini gözlemliyoruz. Yüksek stres, kan basıncını ve kan şekerini artırarak diyabet yönetimini zorlaştırabilir.” dedi.