İsrail Başbakanı katil Netanyahu, zalim Esad rejiminin devrilmesiyle oluşan güvenlik boşluğunu fırsat bilerek, Golan Tepeleri’ni “sonsuza kadar İsrail’in bir parçası” ilan etti.
Netanyahu, 1974’te İsrail ile Suriye arasında imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması’nın Esad rejiminin yıkılmasıyla geçersiz hale geldiğini öne sürerek, İsrail ordusunun Suriye topraklarına girmesi için talimat verdi.
İsrail ordusu, önce Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgenin kontrolünü “geçici” olarak ele geçirdiğini duyurmuştu. Ancak iki gün sonra Netanyahu fikrini değiştirerek, “Golan sonsuza kadar İsrail’in bir parçası olacak” dedi. Netanyahu, Kudüs’te düzenlediği basın toplantısında, “Yüksek bölgeyi kontrol etmek, güvenliğimizi ve egemenliğimizi sağlıyor” açıklamasında bulundu.
Suriye’nin kritik tesisleri bombalandı
İsrail ordusu, tampon bölgenin dışına çıktığı iddialarını reddetse de, Esad rejiminin düşmesiyle başlayan kaos ortamını bahane ederek, Suriye’nin stratejik noktalarına saldırılar düzenledi. İsrail, Esad rejiminin silah depolarını, hava savunma sistemlerini, savaş gemilerini ve kimyasal silah üretim tesislerini hedef aldı.
Yapılan açıklamada, bu saldırıların, “kritik mühimmatların HTŞ’nin eline geçmesini önlemek” için gerçekleştirildiği öne sürüldü. Bombardımanlarda, Lazkiye’deki Suriye donanma filosu büyük kayıp verirken, Şam’ın 25 kilometre güneybatısındaki Katana bölgesine kadar İsrail tanklarının ilerlediği öğrenildi.
Uluslararası tepkiler
Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in Golan Tepeleri’ni işgal etmesini, “uluslararası hukukun ihlali” olarak değerlendirdi. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, 1974’te yapılan anlaşmaların ihlal edildiğini belirtti ve konunun yakından takip edileceğini söyledi. ABD ise, İsrail’in Golan Tepeleri’nin ötesine geçişini “geçici bir durum” olarak nitelendirdi. Hizbullah ve İran ise işgali kınayarak, uluslararası toplumu İsrail’e karşı harekete geçmeye çağırdı.
Gazze ve Lübnan’da yıllardır süregelen işgal politikalarına bir yenisini ekleyen İsrail, Golan Tepeleri’ni genişletmenin yanı sıra, Suriye-Lübnan sınırındaki stratejik bölgelerde de ilerleyişini sürdürüyor. İsrail ordusunun Şam’a 25 kilometre mesafedeki Hermon Dağı’nın kuzeydoğu eteklerine kadar ulaştığı bildirildi. Bu bölge, başkente hâkim stratejik bir konumda bulunuyor.
Hem katil, hem rüşvetçi: Netanyahu rüşvet davasıyla mahkemede
İsrail Başbakanı Netanyahu, aynı dönemde yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanmaya devam ediyor. Netanyahu, hakkındaki rüşvet, dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma suçlamalarını reddederken, bu davaların “siyasi bir komplo” olduğunu iddia ediyor. Ancak suçlu bulunması halinde uzun yıllar hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya.
Esad rejiminin işkencecileri ifşa ediliyor
Esad rejiminin yıkılmasının ardından, Sednaya Hapishanesi’nde yapılan işkenceler ve toplu cinayetlere ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Culani, savaş suçlarına karışan üst düzey isimlerin yer aldığı bir listeyi yakında açıklayacaklarını duyurdu. Sednaya Hapishanesi yakınlarında bulunan toplu mezarlarda, işkenceyle öldürüldüğü tespit edilen 20’den fazla cesede ulaşıldı. El-Culani, “Suriye halkına işkence eden suçlular, adalet önünde hesap verecek” dedi.