Dikkat çeken göç verileri: İkinci Dünya Savaşı’ndan beri dünyada en yoğun göç hareketliliği yaşanıyor

Dikkat çeken göç verileri: İkinci Dünya Savaşı’ndan beri dünyada en yoğun göç hareketliliği yaşanıyor
Yayınlama: 18.12.2024
A+
A-

Trakya Üniversitesi (TÜ) Göç ve Mübadele Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hacer Ateş, dünya genelinde göç hareketliliğinin, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en yoğun dönemini yaşadığını ifade etti.

TÜ Göç ve Mübadele Çalışmaları Merkezi tarafından 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla düzenlenen “Göç ve İnsan Hakları” panelinde konuşan Doç. Dr. Ateş, göçmenlerin karşılaştıkları zorlukları ve artan göç hareketliliğini değerlendirdi.

Konferans, Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleşirken, Doç. Dr. Ateş, toplumsal farkındalık yaratmak adına 2000 yılından bu yana 18 Aralık’ın Uluslararası Göçmenler Günü olarak kutlandığını hatırlattı.

“281 milyon göçmen var”

Doç. Dr. Ateş, tarih boyunca savaş, işgal, kıtlık, soykırım gibi birçok olayın insanları göç etmeye zorladığını belirterek, günümüzde de göç hareketliliğinin büyük bir artış gösterdiğini ifade etti. Ateş, şunları kaydetti:

“Dünya çapında göç hareketliliği, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en yoğun dönemini yaşamaktadır. Artan hareketlilikle birlikte dünyadaki uluslararası göçmenlerin sayısı da son yıllarda ciddi artış göstermektedir. Bu artışın en temel sebepleri arasında, uluslararası çatışmalar ve iç savaşlar nedeniyle oluşan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar başta gelmektedir. Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada herhangi bir nedenle göç eden ya da göçmek zorunda bırakılan 281 milyon göçmen bulunmaktadır. Bu sayının yaklaşık 50 milyonunu çocuk yaştaki göçmenler oluşturmaktadır.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.