Gazze’de soykırım İsrail’i batırıyor: Terör devleti İsrail’in savaş ekonomisi çöküşte!

Gazze’de soykırım İsrail’i batırıyor: Terör devleti İsrail’in savaş ekonomisi çöküşte!
Yayınlama: 01.02.2025
A+
A-

Terör devleti İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları hem insani hem de ekonomik kriz yaratmaya devam ediyor.

İsrail basını, savaşın ülkeye maliyetinin 42 milyar doları aştığını ve bu süreçte günlük 83,8 milyon dolar harcama yapıldığını duyurdu. Özellikle yedek ordu finansmanı ve İran’ın füze saldırılarına karşı yapılan hava savunma operasyonları, savunma bütçesinin en büyük yükleri olarak öne çıkıyor.

İsrail’in Savaş Ekonomisi Çöküşe Gidiyor

İsrail’in en büyük gazetelerinden Yedioth Ahronoth, İsrail Genelkurmay Başkanı Ekonomi Danışmanı ve Savunma Bakanlığı Bütçe Dairesi Başkanı Gil Pinchas’ın açıklamalarına yer verdi. Pinchas’a göre, Ocak ayı itibarıyla İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri operasyonlarının toplam maliyeti 150 milyar şekele (yaklaşık 42 milyar dolar) ulaştı.

Bu süreçte:

• Günlük savaş harcaması: 300 milyon şekel (yaklaşık 83,8 milyon dolar)
• İran’ın füze saldırılarına karşı hava savunma operasyonlarının tek gecelik maliyeti: 1 milyar şekel (yaklaşık 279 milyon dolar)

Savunma Bütçesindeki En Büyük Yük: Yedek Ordu

İsrail’in savunma bütçesindeki en büyük harcama kalemlerinden biri yedek ordu finansmanı oldu. Habere göre, savaş nedeniyle yedek birliklerin finansmanı için 45 milyar şekel (yaklaşık 12,5 milyar dolar) harcandı.

Öte yandan, ekonomistler savaşın getirdiği bu ağır faturanın İsrail’in bütçe açığını büyüttüğünü ve ekonomik dengeleri tehdit ettiğini belirtiyor.

Ateşkes ve Uluslararası Süreç

İsrail ve Hamas arasında 19 Ocak 2025’te yürürlüğe giren ateşkes süreci devam ediyor. ABD, Mısır ve Katar arabuluculuğunda sürdürülen müzakerelerde, ilk aşamanın 42 gün süreceği ve daha uzun vadeli bir barış anlaşması için görüşmelerin devam edeceği belirtiliyor.

Gazze’de Bilanço Ağır

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü saldırılar, büyük bir insani felakete yol açtı. Resmi rakamlara göre:

• 47 bin 400’den fazla Filistinli öldü,
• 111 binden fazla kişi yaralandı,
• Milyonlarca insan evsiz kaldı ve Gazze’de insani kriz derinleşti.

İsrail Soykırım Suçlamasıyla Yargılanıyor

İsrail, Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) soykırım suçlamasıyla yargılanıyor. Öte yandan, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Kasım 2024’te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle tutuklama emri çıkardı.

Uluslararası baskının giderek arttığı bu süreçte, İsrail hükümetinin askeri harcamaları daha ne kadar sürdürebileceği merak konusu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.