Türkiye’nin hava kuvvetlerini modernize etmek amacıyla satın almayı planladığı Eurofighter Typhoon savaş uçakları için yürütülen temaslar, Almanya’nın ani kararıyla çıkmaza girdi. Alman hükümeti, satışa onay vermeyeceğini açıkladı. Gerekçe olarak ise “İBB Başkanı İmamoğlu’nun tutuklanması ve Türkiye’deki demokratik gerileme” gösterildi.
Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt, 18 Nisan 2025 tarihli haberinde, Berlin yönetiminin İmamoğlu’nun tutuklanmasını “Türk demokrasisine yönelik bir saldırı” olarak değerlendirdiğini ve bu nedenle süreci durdurduğunu yazdı.
Süreç Olumlu Gidiyordu, Ancak Siyaset Devreye Girdi
Türkiye, ABD’den beklediği F-16 satışında karşılaştığı engeller nedeniyle Eurofighter Typhoon seçeneğine yönelmişti. Bu uçakların üretiminde Almanya, Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya yer alıyor. Ankara ile yürütülen teknik temaslar neticesinde İngiltere ve İspanya satışa sıcak bakarken, Almanya başlarda çekimserdi.
Ancak Başbakan Olaf Scholz ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılan görüşmeler sonrasında Almanya’nın yeşil ışık yakmaya başladığı ifade ediliyordu. Hatta Türk Savunma Bakanı Yaşar Güler, 2024 sonunda yaptığı açıklamada Almanya’nın satışa onay verdiğini belirtmişti.
“İmamoğlu’nun Tutuklanması” Kararı Tersine Çevirdi
Gelişmeler olumlu yönde ilerlerken, Almanya’nın kararını değiştiren olay İmamoğlu’nun tutuklanması oldu. Handelsblatt’ın haberine göre, Berlin bu durumu “demokratik değerlere aykırı” bularak satışın artık mümkün olmadığını açıkladı. Alman hükümeti, “böyle bir ortamda Türkiye’ye savaş uçağı satılmasının siyasi ve ahlaki olarak kabul edilemez” olduğu görüşünü benimsedi.
Alman savunma çevreleri ise, bu kararın “Türkiye’ye duyulan güvenin sarsılmasından” kaynaklandığını belirtti.
CHP’nin Avrupa’dan Medet Umması Eleştiriliyor
CHP’ye yakın çevrelerin, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Avrupa başkentlerinde yürüttüğü temasların, bu karar sürecinde etkili olduğu iddia ediliyor. Türkiye kamuoyunda ise, “milli savunma projelerinin, iç siyaset malzemesi yapılması ve dış müdahaleye davetiye çıkarılması” sert şekilde eleştiriliyor.
Türkiye’nin Planı Askıya Alındı
Ankara, 40 adet Eurofighter Typhoon alımıyla Hava Kuvvetleri’ni güçlendirmeyi ve yerli savaş uçağı KAAN devreye girene kadar oluşacak boşluğu kapatmayı hedefliyordu. Almanya’nın bu tavrı, söz konusu planı şimdilik rafa kaldırmış görünüyor.