19 Mart’taki siyasi gelişmeler sonrası döviz talebi rekor kırdı, TL’den kaçış hızlandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından artan siyasi belirsizlik, hem iç hem dış yatırımcıları dövize yöneltti. Merkez Bankası’nın dövizi tutmak için piyasaya 50 milyar dolara yakın müdahale ettiği tahmin edilirken, rezervlerde 45 milyar dolarlık dramatik bir düşüş yaşandı.
Sadece 5 haftada yurtiçi döviz mevduatları 9 milyar dolara dayandı. Bunun 3,8 milyar doları bireylerden, 5 milyar doları ise şirketlerden geldi. Yılın başından bu yana gerçekleşen toplam döviz mevduat artışının yarısından fazlası 19 Mart sonrası döneme denk geldi. Ekonomistler, bu sürecin 2019’dan bu yana en hızlı “dolarizasyon dalgası” olduğunu söylüyor.
Dolarizasyon Oranı Patladı: Siyasi Kriz TL’yi Boğdu
Toplam mevduattaki döviz oranı sadece 5 haftada 2,2 puan artarak %42,5’e çıktı. Bu yükseliş, Merkez Bankası’nın 2023 ortasından bu yana yürüttüğü normalleşme politikasını neredeyse sıfırladı.
Merkez 45 Milyar Dolarlık Kan Kaybetti
Merkez Bankası döviz satarak kuru tutmaya çalıştı ama bedeli ağır oldu. 19 Mart’ta 65,4 milyar dolar olan net rezervler, 18 Nisan’da 20,4 milyar dolara geriledi. Kayıp: 45 milyar dolar. Bu durum uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da radarına girdi. S&P, rezervlerdeki hızlı erimenin Türkiye’nin kredi notunu baskıladığını açıkladı.
Yabancı Yatırımcı da Terk Etti
Yurtiçi yatırımcılar kadar yabancı yatırımcı da Türk varlıklarını terk etti. Devlet tahvillerinden 8,6 milyar dolar, hisse senetlerinden 1,56 milyar dolar, eurobondlardan ise 1,64 milyar dolar çıkış yaşandı. Yılbaşından bu yana sadece devlet tahvillerinden 5 milyar dolarlık net satış yapıldı.
Kurda Fırtına: Sepet %13,7 Arttı
Siyasi operasyon sonrası döviz kurları adeta fırladı. 19 Mart’tan bu yana dolar/TL %4,8, euro/TL %8,7 arttı. Döviz sepeti %6,9 değer kazandı. 2025 başından bu yana artışlar şöyle: