Kral Charles’ın İslam’a olan ilgisi nedeniyle Batı Dünyasının İslam Dünyası ile ilişkilerin düzene girmesini ve artan İslamofobinin azalmasını bekliyoruz.
Avrupa’nın diğer ülkelerinin aksine İngiltere’nin çok kültürlü yaşantısından kaynaklı bir hoşgörü ortamı var.
Bu Hoşgörü ortamının giderek artacağına olan umutları arttıran isim Kral 3. Charles’in İslam dinine olan ilgisi ve hoşgörüsü.
Tam ismi, Charles Philip Arthur George Mountbatten Windsor. 14 Kasım 1948 tarihinde Buckingham Sarayı’nda dünyaya geldi.
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in oğlu, Galler Prensi Edinburgh Dükü ve artık İngiltere’nin yeni Kralı.
Charles Kraliçe 2. Elizabeth’in 96 yasında hayatını kaybetmesiyle, en büyük oğlu Prens Charles, İngiltere Kralı oldu.
56 bağımsız ülke ve 2,4 milyar insandan oluşan İngiliz Milletler Topluluğu’nun başkanı ve bu ülkelerin 14’unde aynı zamanda devlet başkanı olan Kral III. Charles’in, Londra’daki Westminster Abbey’de taç giyme töreni ülke tarihinde 70
yıl aradan sonra bir ilk oldu.
II. Elizabeth Tahta çıktığında büyük oğlu Charles 4 yasındaydı.
Prens Charles İslama ve İslamiyete olan ilgisi ve saygısı ile biliniyor.
1993 yılındaki konuşmasında, Batı’daki bazı ülkelerden önce Müslüman ülkelerdeki kadın haklarının ilerleyişine işaret eden Charles, “Türkiye, Mısır ve Suriye gibi İslam ülkeleri, kadınlara oy hakkını çok daha önce verdi. Bu ülkelerdeki kadınlar, uzun süredir eşit ücretten yararlanıyor.” demişti.
“İslam alimlerine borçlu olduğumuzu unutmamalıyız” demişti.
Kral 3. Charles, Müslümanların bilime, sanata ve akademiye katkılarından sık sık söz ederken, “Biz, Batı’da İslam alimlerine borçlu olduğumuzu unutmamalıyız. Arap rakamları ve Müslüman matematikçiler tarafından Avrupa düşüncesine tanıtılan sıfır kavramı için şükürler olsun.” ifadelerini kullanmıştı.
Danimarka’da yayınlanan karikatürlere tepkisini açıkça ortaya koymuştu
2006’da Kahire’deki El-Ezher Üniversitesi’ne giden Kral Charles, ziyaretinden bir yıl önce İslam Peygamberi Hazreti Muhammed’i (SAV) hedef alan Danimarka merkezli karikatürlerin yayınlanmasını eleştirmişti.
Charles, “Uygar bir toplumun gerçek işareti, azınlıklara ve yabancılara gösterdiği saygıdır.” demişti.
Özellikle Ekim 1993’teki konuşma sırasında Batı’nın İslam’ı daha iyi anlama ihtiyacından söz eden İngiltere Kralı, “Batı’da İslam’ın doğası hakkında çok fazla yanlış anlama var. Bence bu, bize miras kalan tarihin kısıtlamalardan kaynaklanan bir başarısızlık.” ifadelerini kullanmıştı.