UNESCO, 2024 yılında görev başında hayatını kaybeden gazeteci sayısının önceki yıllara göre artış gösterdiğini ve Filistin’in en fazla gazeteci ölümünün yaşandığı bölge olduğunu açıkladı. Uluslararası gazetecilik örgütleri de 2024 yılının, gazeteciler için özellikle tehlikeli bir yıl olduğuna dikkat çekti.
VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu’nun haberine göre; UNESCO, 2024’te şu ana kadar en az 68 gazetecinin görev sırasında öldürüldüğünü belirtti. Ölümlerin yüzde 60’ından fazlası çatışma bölgelerinde meydana gelirken, Gazze’deki çatışmalar bu oranın büyük bir kısmını oluşturdu.
Filistin, en yüksek can kaybının yaşandığı bölge
UNESCO verilerine göre, 2024 yılında öldürülen gazetecilerin 18’i Filistin’de hayatını kaybetti. Bunun yanı sıra Ukrayna (4), Kolombiya (4), Irak (3), Lübnan (3), Myanmar (3), Sudan (3), Suriye, Çad, Somali ve Kongo gibi çatışma bölgelerinde de gazeteci ölümleri kaydedildi.
Farklı gazetecilik örgütlerinin raporlarında farklı sayılar ortaya çıktı. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2024 yılında toplam 91 gazetecinin öldürüldüğünü ve bunların 60’ının Filistin’de gerçekleştiğini bildirdi. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ise aynı yıl 104 gazetecinin öldüğünü ve en fazla ölümün yine Filistin’de yaşandığını açıkladı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ise 2024’te 54 gazetecinin öldürüldüğünü duyurdu.
Uluslararası çağrı
UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, gazetecilerin çatışma bölgelerinde güvenilir bilgi aktarırken hayatlarını tehlikeye attıklarını vurgulayarak şunları söyledi:
“Gazetecilerin yaptıkları iş için canlarıyla bedel ödemeleri kabul edilemez. Tüm devletleri, uluslararası hukuka uygun olarak medya çalışanlarının korunması için harekete geçmeye çağırıyorum.”
1993 yılından bu yana gazeteci ölümlerini kayıt altına alan UNESCO, Türkiye’de bugüne kadar 14 gazetecinin görev sırasında öldüğünü ve son ölümün 2020 yılında yaşandığını açıkladı. Kurum, gazetecilerin güvenliği için uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti.