ABD Senatosu İsrail’in güvenlik yardımını insan haklarına bağlama teklifini reddetti.
Senatörler, ABD’nin İsrail’e göndereceği milyarlarca kişiye koşullar dayatabilecek olan kararı ezici bir çoğunlukla reddediyor.
Amerika Birleşik Devletleri Senatosu, İsrail’e güvenlik yardımı konusunda koşullar dayatmayı amaçlayan bir kararı reddetti.
Senatörler Salı günü geç saatlerde ezici bir çoğunlukla önergeye karşı oy kullandı. Dışişleri Bakanlığı’nın 30 gün içinde İsrail’in Gazze’deki operasyonunda insan hakları ihlalleri yapıp yapmadığını inceleyen bir rapor hazırlamaması durumunda İsrail’e yapılan güvenlik yardımının dondurulması talep edilecekti.
‘Sanders tarafından zorlandı’
Karar kolayca reddedilse de, Başkan Joe Biden’ın bazı Demokrat arkadaşları arasında, özellikle de sol kanatta, Gazze çatışmasının Filistinli siviller üzerindeki ağır bedeline rağmen ABD’nin İsrail’e silah tedarikinin devam etmesi konusunda artan endişeyi yansıtıyordu.
Sanders, karara destek çağrısında bulunan konuşmasında,
“ABD yardımının insan haklarına ve kendi yasalarımıza uygun şekilde kullanılmasını sağlamalıyız” dedi.
Senato’nun savaşın siviller üzerindeki etkisini inceleyen herhangi bir önlemi dikkate almadığından yakındı.
Beyaz Saray, İsrail’e güvenlik yardımı koşullarının getirilmesinin önünü açabilecek karara karşı çıktığını açıklamıştı.
Söz konusu tedbire karşı çıkan senatörler, İsrail’in daha hedefe yönelik bir kampanyaya yöneldiğini söylediği bir dönemde bu tedbirin yanlış mesaj verdiğini söyledi.
Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham,
“Bu karar sadece temelden uzak değil, aynı zamanda tehlikeli. Kesinlikle yanlış zamanda yanlış sinyal gönderiyor” dedi
‘Geri dönmek mümkün değil’
Sanders’ın kararı, Kongre’nin devlete, ABD güvenlik yardımı alan herhangi bir ülke hakkında insan hakları raporu ve diğer bilgileri sağlaması konusunda talimat vermesine olanak tanıyan Dış Yardım Yasası kapsamında sunuldu.
“Gazze’de yüz binlerce masum çocuk gözlerimizin önünde açlıktan ölüyor. Geri çeviremeyiz. Harekete geçmeliyiz” dedi Sanders.
“Trajik bir şekilde, BM ve diğerlerinin çabalarına, giderek büyüyen insani krize rağmen, ihtiyaç sahibi insanlara, bu çocuklara yardım ulaştırılması açısından durum aslında daha da kötüleşti.”
Karar kabul edilmiş olsaydı, Dışişleri Bakanlığı’nın 30 gün içinde Kongre’ye bir rapor sunması gerekecekti. Raporu aldıktan sonra Kongre, İsrail’e yapılan güvenlik yardımında değişiklik öneren başka bir kararı değerlendirebilirdi.