AİHM’den Türkiye aleyhine karar

AİHM’den Türkiye aleyhine karar
Yayınlama: 26.09.2023
A+
A-

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ByLock kullanmak, Bank Asya’da hesabı olmak ve gizli bir tanığın ifadesiyle mahkum olan öğretmen Yüksel Yalçınkaya’nın açtığı davada, Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti.

17 Mart 2020’de yapılan başvuruyu karara bağlayan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “kanunsuz ceza olamayacağını” öngören 7. maddesinin, örgütlenme ve toplanma hakkıyla ilgili 11. maddesi ve adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddenin 1. fıkrasının ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM’in Büyük Dairesi, 7. maddenin ihlali için 11’e karşı 6 oyla, 6. maddenin 1. fıkrası için 11’e karşı 1 oyla ve 11. madde için oy birliğiyle ihlal kararı verdi.

Türkiye, bu karar gereği başvuru sahibine 15 bin Euro mahkeme masrafı ödeyecek.

Gerekçeli karar açıklandı

AİHM’in gerekçeli kararında, “Türkiye’nin terör suçlarından mahkumiyetlerle ilgili sistematik bir sorunu ele alması gerektiği” uyarısında bulunuldu. Kararda, söz konusu başvurunun sahibinin mahkumiyetinin, ByLock kullanımının temel alındığına dikkat çekildi. Türkiye’de yerel mahkemelerin ByLock kullanmış olan herkesi sadece bu temele dayanarak mahkum edebileceği yorumu yapıldı.

Gerekçeli kararda, Türk yargısının bu tek tip ve topluca ByLock delillerine yaklaşımının, keyfi kovuşturma ve mahkumiyete karşı etkili bir güvence sağlamak için geçerli olan AİHS’nin 7. maddesinin ihlal edildiğine hükmedildiği belirtildi. Aynı şekilde AİHS’nin adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. maddesinin 1. fıkrasının da ihlal edildiği vurgulandı. Gerekçeli kararda, Yalçınkaya’ya yönelik ceza yargılamasında usule ilişkin eksikliklerin bulunduğu ve özellikle ByLock kanıtlarına erişim ve bunlara etkili bir şekilde itiraz konusunda sorunlar yaşandığı ifade edildi. Bu sorunlar nedeniyle adil yargılama hakkının ihlal edildiği sonucuna varıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.