İran’da bulunan ve dünyanın ikinci en büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü’nün neredeyse kuruduğu açıklandı. Gölün kuruması Türkiye’yi dolaylı olarak etkileyebilir.
Küresel iklim değişikliği ile birlikte sıcaklıklar artış gösterdi. Sıcaklıkların artması sonucu buharlaşma oranın yükselmesi ile birlikte dünyanın ikinci en büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü tamamen kuruma riski ile karşı karşıya. İran hükümeti tarafından göl kurtarılmaya çalışılsa da çabalar maalesef sonuç vermedi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddinoğlu, havzadaki tuzun rüzgarla bölgeye dağılmaya başladığına ve bu duruma dikkat edilmesi gerektiğini belirterek; O tuzun gittiği her bölgede tuzlanmayla birlikte artık bir verimsizlik olacak. Yani o bölgedeki verimli toprakların yok olmasına neden oluyor. Tabi ki göl bir ekosistem. O gölün ortadan kalkması, o bölgedeki o tuzların bir çöl haline dönüşmesi ve bu çöl haline dönüşen tuz birikintilerinin yüzlerce, hatta binlerce kilometre öteye rüzgarla taşınmasına neden olacak. Bizim o rüzgarla taşınan bütün alanlarımız doğal olarak o tuzdan etkilenecek. Tarımsal alanların verimsizliğine neden olacak” dedi.
Tuz yağışı olabilir
Göl’ün kurumasının yalnızca İran’ı değil bölge ülkeleri de etkileyeceğini belirten Alaedidinoğlu tuzun buharlaşması ve yağmur bulutları ile ülkemize taşınması sonucu tuz yağmurlarının meydana gelebileceğini ifade etti.