Gazze’de ‘çocuk felci’ yayılıyor! Sağlık kuruluşlarından acil ateşkes çağrısı

Gazze’de ‘çocuk felci’ yayılıyor! Sağlık kuruluşlarından acil ateşkes çağrısı
Yayınlama: 26.08.2024
A+
A-

Save The Children (Çocukları Kurtarın) yetkilisi Alexandra Saieh, bombardımandan ötürü sağlık çalışanlarının bu aşıları yapamayacağını dile getirerek, bu nedenle uluslararası yardım kuruluşlarının Gazze’de çocuk felci aşılarının uygulanabilmesi için “acil ateşkes” çağrısında bulunduğunduğunu hatırlattı.

Filistin’deki Sağlık Bakanlığı, çocuk felci aşılarının ellerine ulaştığını belirterek, bu aşıların Gazze’ye girişine izin vermesi için İsrail’e baskı yapılması çağrısında bulundu. Bakanlığın yazılı açıklamasında, nOPV türü çocuk felci aşılarının temin edildiği, aşıların Gazze’ye sokulması için koordinasyonun sürdüğü ifade edildi.

Aşıların korunması için soğuk zincir ekipmanlarının da getirildiği ve bunların Gazze’de aşılama için belirlenen merkezlere dağıtılacağı aktarıldı. Uluslararası kurumlardan, Gazze Şeridi’ndeki saldırılarını durdurması ve aşıların girişine izin vermesi için İsrail’e baskı yapması istendi.

‘Yüzlerce kişi tek bir tuvaleti kullanıyor’
Öte yandan, İngiltere merkezli uluslararası kuruluş Save The Children’ın (Çocukları Kurtarın) İnsani Yardım Politikası ve Savunuculuk Başkanı Alexandra Saieh, Gazze’de çocuk felci hastalığına müdahale edilememesi durumunda salgının kitlesel ölçekte sakatlıklara yol açabileceği uyarısında bulundu. Uluslararası insani yardım kuruluşu Save The Children’ın yetkilisi Saieh, İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Gazze’de 25 yıl sonra ilk çocuk felcinin tespit edilmesiyle geniş çaplı aşı kampanyası ve acil ateşkesin önemine ilişkin AA muhabirine çevrim içi değerlendirmelerde bulundu.

Saieh, Gazze’de 16 Ağustos’ta ilk çocuk felci vakasının tespit edildiğine dikkati çekerek, bunun İsrail’in insani yardımı sistematik olarak engellemesi sonucu kritik öneme sahip ihtiyaç malzemelerinin Gazze’ye ulaştırılamaması ve altyapı tahribatının doğrudan sonucu olduğunu vurguladı. İsrail’in 10 aydır süregelen bombardımanının Gazze’de altyapının neredeyse tamamını tahrip ettiğini ve su sistemleri üzerinde yıkıcı etkisinin olduğunu söyleyen Saieh, Gazze’de temiz suyun bulunmadığını ve yüzlerce kişinin tek bir tuvaleti paylaşmak zorunda kaldığını anlattı.

Saieh, halkın sığındığı barınakların da aşırı kalabalık olduğuna işaret ederek, bunların sonucunda son birkaç aydır Hepatit A başta gelmek üzere çeşitli salgın hastalıkların görüldüğünü, son olarak da çocuk felcinin tespit edildiğini söyledi.

‘Acil ateşkes uygulansın’
Alexandra Saieh, çocuk felci aşılarının Gazze’ye girişi için görüşmelerin sürdüğünü ancak bombardımandan ötürü sağlık çalışanlarının bu aşıları yapamayacağını dile getirerek, bu nedenle uluslararası yardım kuruluşlarının Gazze’de çocuk felci aşılarının uygulanabilmesi için “acil ateşkes” çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

Saieh, aşıların daha da gecikmesi durumunda virüsün daha fazla çocuğa bulaşması riskine dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Gazze, şu anda salgın hastalıklar için üreme alanı ve çocuk felcine verilen tepki saatlerle ölçülüyor. Bu aşıların geciktiği her saat çocukların risk altında olduğunu göreceğiz. Çocuk felci virüsü birkaç saat içinde bir çocuğun tamamen felç kalmasına neden olabilir. Genellikle 5 yaşın altındaki çocukları akut olarak etkiler. 10 yaşın altındaki 600 binden fazla çocuğun aşılanması planlanıyor ve yine de ateşkese, çatışmaların durmasına ihtiyacımız var. Aşıların Gazze’de depolanabilmesi için malzemeye ihtiyacımız var. Bu, son derece acil bir durum. Bu aşıların girememesi ve yardım kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu şekilde müdahale etmesine izin verilmemesi halinde bu durum çocuklar için kitlesel ölçekte sakatlıklara yol açabilir.”

Saieh, Gazze’de çocukların aşılanmasında çok çeşitli zorlukların bulunduğuna işaret ederek, “Bu kadar çok sayıda çocuğun aşılanmasındaki zorluklardan biri de aileleriyle sürekli canlarını kurtarmak için kaçıyor olmaları. İnsanlar sürekli hareket halindeyken aşıları uygulamak ve hedeflenen sayıya ulaştığınızdan emin olmak zor” dedi.

‘Uygulamalar fiziksel olarak imkansız hale gelecek’
Gazze’de güvenli herhangi bir yerin olmamasının aşı uygulamasını zorlaştıracağını kaydeden Saieh, şunları söyledi:
“Eğer ateşkes olmazsa ve yardım kuruluşlarının hizmet verdiği yerlerde İsrail bombardımanı devam ederse aşıları uygulamak fiziksel olarak imkansız hale gelecek. Ayrıca insanlar öldürülmekten korkacakları için aşıların uygulandığı yerlere gelen yardım kuruluşlarına yaklaşmakta kendilerini güvende hissetmeyecekler. Dolayısıyla, bunlar ateşkes olmaması halinde çocukları aşılamak için karşılaşacağımız gerçek zorluklardır.”

Saieh, bu hastalığın tüm çocuklar için ciddi risk teşkil ettiğini vurgulayarak, “Çocuk felci sınır tanımaz. Eğer kitlesel salgın olursa bu, sadece Gazze’deki çocukları etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda Gazze sınırlarının ötesindeki ve bölgedeki çocukları da etkileyecek” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.