İsrail, 7 Ekim’den sonra binlerce Filistinli’nin çalışma iznini askıya aldı. Hintliler, evlerinde devam eden işsizliğin ortasında, onların yerini almak için sıraya giriyor.
Pramod Sharma, Hindistan’ın kuzeyindeki Haryana eyaletinde, Yeni Delhi’den yaklaşık 84 km (52 mil) uzaklıkta küçük bir kasaba olan Rohtak’taki Maharshi Dayanand Üniversitesi (MDU) kampüsünün ana girişinin önünde sıraya giriyor.
43 yaşındaki Sharma’ya, İsrail’de kepenk marangozluğu rolü için yetenek sınavına katılan yüzlerce erkek daha katılıyor; bu, İsrail inşaat sektörünün daha önce orada esasen bakıcı olarak iş bulan Hintlilere ilk kez açıldığı zaman.
‘Filistinli’ye iş yok!’
İsrail’in Gazze’de 100 günden fazla süren savaşının ardından ülkede, on binlerce Filistinli’nin İsrail’de çalışmasını engelleme kararından kaynaklanan bir işçi krizi ortaya çıktı.
Ekim ayında İsrailli inşaat şirketlerinin, Tel Aviv’deki hükümetlerinden, Gazze saldırısı başladıktan sonra çalışma ruhsatları askıya alınan Filistinlilerin yerine 100.000 kadar Hintli işçiyi işe almalarına izin vermesini talep ettiği bildirildi.
Hindistan’da, İsrail’in çaresiz işgücü arayışı, artan GSYİH’nın ülkeyi küresel bir güç merkezine dönüştürdüğü konusunda ısrar eden Başbakan Narendra Modi hükümetinin ekonomik başarı iddiaları ile milyonlarca insanın yaşanmış gerçekliği arasındaki uçurumu açığa çıkardı. Hindistan ulusal seçimlere giderken işsizlik oranı yüzde 8 civarında seyrediyor.
Haryana hükümeti Aralık ayında İsrail’de inşaat işçileri için 10.000 pozisyon ilan etti; bunların 3.000’i marangozlar ve demir işçileri, 2.000’i yer karosu tesisatçıları ve 2.000’i sıvacılar içindi. Reklamında, kişi başına düşen gelirin ayda 300 dolar civarında olduğu bir eyalette, işlerin maaşının yaklaşık 6.100 şekel veya ayda yaklaşık 1.625 dolar olacağı belirtiliyordu.
‘İsrail’e yüzlerce başvuru’
Aynı ay, Hindistan’ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradesh de 10.000 işçi için de benzer bir ilan yayınladı. Raporlar, işe alım kampanyasının Salı günü eyalet başkenti Lucknow’da başladığını ve yüzlerce başvurunun geldiğini söyledi.
‘Filistinli işçilerin köklerinden sökülmesine karşı çıkın’
Büyük bir sendika;
“Hindistan için hiçbir şey İsrail’e işçi ihracatından daha ahlak dışı ve felaket olamaz. Hindistan’ın işçileri ‘ihraç etmeyi’ düşünmesi bile, Hintli işçileri nasıl insanlıktan çıkardığını ve metalaştırdığını gösteriyor” dedi.
Bir diğer büyük sendika olan Hindistan İnşaat İşçileri Federasyonu da
“Ülkemizin yoksul inşaat işçilerini, işçi sıkıntısının üstesinden gelmek ve Filistin’e yönelik soykırım saldırılarını herhangi bir şekilde desteklemek için İsrail’e göndermeye yönelik her türlü girişime” karşı çıktı.
Eski Hintli parlamenter ve Hindistan Sendikalar Merkezi genel sekreteri Tapan Kumar Sen, örgütünün sınır ötesi işgücü hareketliliğine karşı olmadığını, ancak bunun Filistinli işçilerin pahasına olmaması gerektiğini söyledi.
“Tüm işçilerin iş bulmasını istiyoruz. Birisinin kovulmasını, başkasının işe alınmasını istemiyoruz. Her Hintli işçi, Filistinli işçilerin yerinden edilmesine ve yerlerine Hintli işçilerin getirilmesine karşı çıkmalıdır” dedi.
Tüm Hindistan Sendikalar Merkezi Konseyi’nin ulusal sekreteri Clifton D’Rozario, Al Jazeera’ye Hindistan hükümetinin İsrail için bir “müteahhit” gibi davrandığını ve İsrail’e işçi gönderme fikrinin kendisine İngiliz sömürgeciliği sırasındaki sözleşmeli köleliği hatırlattığını söyledi.
“Devletin, bir grup işçinin, başka bir topluluğa baskı geçmişi olan belirli bir eyalete gönderilmesi ve yerine her ne koşulda olursa olsun gelmesi için pazarlık yapması kabul edilemez. Herhangi bir çatışma olmasa bile bunun kabul edilemez olduğunu söylüyorum” dedi.
Eleştiriler artarken, Hindistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Randhir Jaiswal geçen hafta düzenlediği basın toplantısında hükümetin yurtdışındaki Hint vatandaşlarına emniyet ve güvenlik sağlama sorumluluğunun bilincinde olduğunu söyledi. İsrail’deki çalışma yasalarının “sağlam ve katı olduğunu ve işçi hakları ile göçmen haklarının korunmasını sağladığını” söyledi.
Ancak Hindistan’ın, Filistinlilere yönelik soykırıma fiilen dahil olan bir ülkeye işçi gönderme planı, işçi grupları ve muhalefet tarafından eleştirildi.
Kasım ayında, Hindistan’ın en büyük 10 sendikası sert ifadeli bir bildiri yayınlayarak hükümeti Gazze’de devam eden savaş nedeniyle Hintli işçileri İsrail’e göndermemeye çağırdı.