Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki muhalif grupların Beşar Esad yönetimini devirerek 61 yıllık Baas rejimini sonlandırmasının ardından, ülkenin geçici yönetimi İran’a karşı uluslararası mahkemelerde 300 milyar dolarlık tazminat davası açmaya hazırlanıyor.
Devrik lider Beşar Esad’ın Rusya’ya kaçmasının ardından geçici hükümeti devralan HTŞ lideri Ahmed eş-Şera, ülkenin yeniden yapılanma sürecini başlattıklarını duyurmuştu. Bu süreçte, İran’ın Esad rejimine verdiği destek ve ülkede neden olduğu yıkım sebep gösterilerek tazminat talep edilmesi kararlaştırıldı.
Suriye’de yeni hükümetin kurulmasının ardından, İran yönetimi, devrik lider Beşar Esad döneminde verilen destek nedeniyle biriken borçların ödenmesini talep etmişti. İran hükümeti, “Hükümet değişse bile İran’ın Suriye üzerindeki alacaklarından vazgeçilmeyecek. Yeni yönetim, bu borçları İran halkına ödemek zorunda” açıklamasını yaparak 30 milyar dolarlık tazminat talebinde bulundu.
İran’ın bu açıklamasına Suriye’nin yeni yönetiminden sert bir karşılık geldi. Lübnan merkezli El-Modon gazetesinde yer alan habere göre, Ahmed eş-Şera yönetimi, İran’ın Esad rejimi sırasında Suriye’deki yıkıma verdiği destek nedeniyle 300 milyar dolarlık tazminat talep etmeye hazırlanıyor.
Yeni hükümet, Tahran’ı, “Beşar Esad rejimi lehine milisler kurarak askeri ittifaklar oluşturan, Suriyelilere ve ülkenin altyapısına yönelik suç teşkil eden keyfi politikaların yarattığı zararların sorumlusu” olarak görüyor. Bu nedenle tazminatın, Suriye halkına ve devletine ödenmesi gerektiğini belirtiyor.
İran’la henüz diplomatik görüşme yapılmadı
El-Modon’a konuşan Suriye yönetimine yakın bir kaynak, İran ile henüz diplomatik bir temas kurulmadığını ifade etti. Kaynak, “Şam ve Tahran büyükelçiliklerinin açılmasına dair müzakereler de dahil olmak üzere herhangi bir görüşme yapılmadı. İran, Esad rejimine verdiği destek nedeniyle uluslararası mahkemelerde dava edilecek” dedi.