Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Beşşar Esed rejiminin devrilmesinden sonra Suriye’ye yaptıkları ilk resmi ziyarette yeni yönetimin lideri Ahmed Şara ile bir araya geldi.
Görüşme, Suriye’nin yeniden inşası ve uluslararası topluma entegrasyonu için önemli bir diplomatik adım olarak değerlendirildi. Barrot ve Baerbock, ülkede barış, özgürlük ve kadın haklarına vurgu yaparak, Suriye’nin yeniden yapılanma sürecine destek vereceklerini ifade ettiler.
Diplomatik temaslar başladı
Baerbock, görüşmede Avrupa Birliği adına Suriye’de barış ve ilerleme hedefleyen yardımları masaya yatırdıklarını belirtti. Yeni İslamcı yapılanmaların desteklenmeyeceğinin altını çizen Baerbock, “Suriye’nin yeni dönemi, radikal güçlerin sahneye çıkışına izin vermeyecek bir yapıya sahip olmalıdır” dedi.
Barrot, Şam’daki Fransız Büyükelçiliği’ni ziyaret ederken, Baerbock ise Baas rejiminin işkence merkezi olarak bilinen Sednaya Hapishanesi’nde incelemelerde bulundu. Baerbock, kadın haklarının toplumların özgürlüğünün ölçütü olduğunu vurguladı.
Kürtlerle siyasi çözüm gündemde
Fransız Bakan Barrot, Kürtlerle siyasi çözümün gerekliliğine dikkat çekerek, Kürtlerin Suriye’nin dönüşüm sürecine tam anlamıyla entegre edilmesi gerektiğini belirtti. Barrot, ayrıca Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi ile bir araya gelerek bölgedeki dönüşüm sürecini ele aldı.
Eş-Şara’nın tokalaşmaması tepki çekti
Görüşmelerin en dikkat çeken olayı, Şara’nın Baerbock ile tokalaşmayı reddetmesi oldu. Baerbock, “Buraya gelirken bunun yaşanabileceğini biliyordum” diyerek durumu önemsemese de, bu hareket diplomatik çevrelerde tepki topladı. Alman siyaset bilimci Volker Perthes, “Bu iyi bir izlenim bırakmadı. Suriye’de böyle bir uygulama yok” diyerek eleştiride bulundu.