Bloomberg’in haberine göre, Türkiye’nin Suriye’nin yeniden inşasında daha büyük bir rol üstlenme hedefi, ABD ve İsrail tarafından iki önemli şartla onaylandı.
Bu koşullar; Türkiye’nin Suriye’deki Kürt güçlerini hedef almaması ve İsrail’in Gazze ile Batı Şeria politikalarına yönelik eleştirilerini yumuşatması olarak öne çıktı.
Suriye’de yıkılan şehirlerin, altyapının, hastanelerin ve okulların yeniden inşası için Türkiye’nin iştahı kabarmış durumda. Her gün yüzlerce Türk kamyonu Suriye’ye gıda, ilaç ve inşaat malzemesi taşırken, Türk şirketleri, yeniden inşa projelerinden yüz milyarlarca dolarlık gelir elde etmeyi hedefliyor. Bu süreçte, Türk yetkililer, Suriyeli muhataplarıyla koordinasyon toplantılarını sıklaştırdı.
İlişkilerde yeni denge
Washington yönetimi, uzun süredir YPG ve SDG’yi IŞİD’e karşı hayati müttefik olarak görse de, Ankara’nın baskıları sonrası bu yaklaşımda değişim sinyalleri verdi. Türkiye’nin SDG ve YPG’yi dağıtma çağrısını kabul etmeyen ABD’nin, Suriye’nin geleceğinde Türkiye ile daha yakın çalışmaya hazırlandığı belirtiliyor.
Suriye’nin yeniden inşasında Türk çimento ve çelik şirketleri şimdiden değer kazandı. Ayrıca Türk Hava Yolları, Şam seferlerini 13 yıl aradan sonra yeniden başlatarak bölgedeki ticari faaliyetlere hız kazandırdı. Türkiye, Kürt güçlerin petrol sahaları üzerindeki kontrolünü gevşetmeyi ve Suriye’nin yeniden inşası için bu kaynakları kullanmayı amaçlıyor.