Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından yayımlanan Şubat 2025 Enflasyon Bülteni, Türkiye’nin küresel enflasyon sıralamasında en kötü 6. ülke olduğunu ortaya koydu. Rapora göre gıda fiyatları son 22 yılda tam 35 kat arttı, dar gelirli vatandaşlar enflasyon yükü altında ezildi.
DİSK-AR, Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine dayanarak yaptığı analizde, Türkiye’de yıllık enflasyonun yüzde 42,1 olarak hesaplandığını duyurdu. Türkiye, enflasyonda Zimbabve, Sudan, Güney Sudan, Arjantin ve Venezuela’nın ardından 6. sıraya yerleşti. Dünya genelinde 190 ülkenin 185’inde enflasyon oranları Türkiye’den daha düşük.
DİSK-AR raporuna göre, gıda fiyatları genel fiyat artışından çok daha hızlı yükseldi. 2003’ten bu yana genel fiyatlar 24 kat artarken, gıda fiyatları tam 35 kat arttı. Bu durum, dar gelirli vatandaşlar için yaşam maliyetinin katlanarak arttığını gözler önüne seriyor.
Ocak 2025 itibarıyla sektör bazında en yüksek fiyat artışları şöyle:
• Eğitim: %99,9
• Konut: %68,9
• Sağlık hizmetleri: %55,02
• Gıda ve alkolsüz içecekler: %41,76
Gelir Dağılımındaki Uçurum Derinleşiyor
TÜİK verilerini baz alan DİSK-AR analizine göre, en düşük yüzde 20’lik gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay sadece %6,3. Ancak bu kesim, harcamalarının %36,6’sını gıdaya ayırmak zorunda.
Buna karşın, en yüksek yüzde 20’lik gelir grubu, ülke gelirinin %48,1’ine sahipken, gıda harcamalarına yalnızca %14,5 oranında bütçe ayırıyor. Bu veriler, enflasyonun düşük gelirli kesimler üzerindeki yıkıcı etkisini gözler önüne seriyor.
DİSK-AR: “Hissedilen Enflasyon Açıklanmalı”
DİSK-AR, resmi enflasyon verilerinin toplum üzerindeki gerçek etkisini yansıtmadığına dikkat çekerek hissedilen enflasyonun da açıklanması gerektiğini belirtti. Raporda, 2023 yılında hissedilen enflasyon ile açıklanan resmi enflasyon arasında 53 puan fark olduğu hatırlatıldı.
Avrupa ve ABD’de merkez bankaları düzenli olarak hissedilen enflasyon verisi yayımlarken, DİSK-AR, TÜİK’in de aynı şeffaflığı göstermesi gerektiğini vurguladı.