Ekonomideki yanlış vergi ve istihdam politikaları, gelir eşitsizliğini daha da derinleştiriyor. Enflasyon ve krizle boğuşan milyonlar geçim mücadelesi verirken, Türkiye’de dolar milyoneri ve milyarderlerin sayısı hızla artıyor.
Küresel danışmanlık şirketi Henley & Partners’ın 2024 raporuna göre, Türkiye’de 40 bin 200 dolar milyoneri yaşıyor. Serveti 100 milyon doların üzerindeki centi-milyonerlerin sayısı ise 131. Dolar milyarderlerinin sayısı ise 16’ya ulaştı. İstanbul’da ise 15 bin milyonere, 58 centi-milyonere ve 10 milyardere ev sahipliği yapılıyor. Rapora göre Türkiye’de kişi başına düşen ortalama likit servet yalnızca 11 bin 200 dolar.
Servet Uçuyor, Halk Sürüklüyor
UBS’in 2024 Servet Raporu, tabloyu daha da netleştiriyor. Türkiye’de toplam servet sadece bir yıl içinde Türk Lirası bazında yüzde 157, dolar bazında ise yüzde 63.2 oranında büyüdü. Ancak bu büyüme, geniş halk kesimlerinin değil; ayrıcalıklı küçük bir azınlığın servetindeki artış anlamına geliyor.
Dahası var: 2028’e kadar Türkiye’de dolar milyoneri sayısının yüzde 43 artarak 87 bine çıkması bekleniyor. Bu, gelir adaletsizliğinin büyümeye devam edeceğini ve servet dağılımında uçurumun derinleşeceğini gösteriyor.
Dünya Zirvesi: New York
Henley & Partners’ın “Dünyanın En Zengin Şehirleri 2025” listesinde zirvede ABD var. New York, 384 bin 500 yüksek net servete sahip kişiyle ilk sırayı aldı. San Francisco ve çevresini kapsayan Bay Area ise ikinci sırada. Çin’in Shenzen kenti ise yüzde 142’lik artışla son 10 yılın en hızlı milyoner artışına sahne oldu.
Zenginler Trump’a Takıldı
ABD Başkanı Donald Trump’ın dış ticarette uygulamaya soktuğu tarifeler, küresel piyasaları sarstı. En çok etkilenenler ise ultra zenginler oldu. Dünyanın en zengin 10 isminden 9’unun toplamda 370 milyar dolarlık serveti eridi. Elon Musk, servetinde 135 milyar dolarlık düşüşle en fazla kayıp yaşayan isim oldu. Warren Buffet ise 11.5 milyar dolarlık kazançla tek kazanan milyarder olarak listede öne çıktı.