Merkez Bankası üst üste ikinci yıl zarar açıkladı: 2024 bilançosu

Merkez Bankası üst üste ikinci yıl zarar açıkladı: 2024 bilançosu
Yayınlama: 15.04.2025
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılına ilişkin mali sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Banka, bu yıl 700 milyar 354 milyon TL zarar açıkladı. Böylece TCMB, 2023 yılında kaydedilen 818,2 milyar TL’lik devasa zararın ardından ikinci yılı da büyük bir finansal kayıpla kapatmış oldu.

2021 ve 2022 yıllarında kâr eden TCMB, son iki yılda büyük kayıplarla dikkat çekiyor. 2021’de 57,5 milyar TL, 2022’de 72 milyar TL kâr açıklayan banka; 2023 ve 2024’te ise adeta yön değiştirdi. 2023’te rekor zarar açıklayan TCMB, bu yıl da mali dengenin sağlanamadığını ortaya koydu. Her ne kadar bu yılki zarar geçen yıla kıyasla daha düşük olsa da, yapısal sorunların sürdüğüne işaret ediyor.

Zarar Büyürken Aktifler Artışta

Zarar tablosuna karşın Merkez Bankası’nın bilançosundaki aktif büyüklük dikkat çekiyor. Bankanın toplam aktifleri 6,92 trilyon TL’den 8,59 trilyon TL’ye yükseldi. Bu artışta, özellikle reeskont kredileriyle reel sektöre sağlanan destek öne çıktı.

TCMB, ihracatı ve üretimi destekleme hedefi doğrultusunda yıl içinde toplam 526,7 milyar TL tutarında reeskont kredisi kullandırdı. Bu kalem, ekonomide çarkların dönmesi için Merkez Bankası’nın kritik bir rol üstlendiğini ortaya koydu.

Genel Kurulda Kritik Gündem: 30 Nisan’da Ankara’da

TCMB’nin 2024 yılı Olağan Genel Kurulu, 30 Nisan 2025 Çarşamba günü yapılacak. Toplantının gündeminde yalnızca bilanço onayı ve kâr-zarar hesabı yok. Aynı zamanda Banka Meclisi ve Denetleme Kurulu üyeleri de ibraya sunulacak. Görev süresi sona eren üyelerin yerine yenileri belirlenecek.

Finans çevreleri, Genel Kurul’da yapılacak açıklamaları ve olası yönetim mesajlarını dikkatle takip edecek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.