Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçlarına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile yaptığı görüşmenin ardından gözler oluşturulacak ‘uzlaşı masası’na çevrildi.
ANKA Haber Ajansı’na konuşan TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız, “Birikmiş borçlarla birlikte yeni oluşabilecek SGK borçlarının en azından belli bir dönem birlikte yapılandırmaya tabi tutulması gerekir. SGK borçlarını yapılandırmak isteyen belediyelerimizden gayrimenkul karşılıkları isteniyor. Gayrimenkul karşılıkları SGK borçlarının çok üzerinde değerlerde talep ediliyor. Bunun makul düzeylere çekilmesi gibi pek çok konuda yasal çerçevede neler yapabileceğimizi bakanlıkla birlikte değerlendireceğiz” dedi.
Geçen yıl aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından SGK borcu olan belediyeleri kastederek, “Sayın Bakan kendilerini çok daha kararlı şekilde silkelemede fayda var” açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklamanın ardından belediyelere yönelik haciz işlemleri başlatılmıştı.
TBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, SGK borçlarına ilişkin 15 Ocak Çarşamba günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından İmamoğlu, “TBB Genel Sekreterimiz ve bir kısım belediyelerden de takviye yapacağımız uzman dostlarımızın da katılacağı bir heyetle, büyük ihtimalle prensipte haftaya pazartesi itibarıyla ‘bu uzlaşıyı nasıl sağlayabiliriz’in masası burada kurulacak” açıklamasını yaptı.
Gayrimenkul değerleri ve yeni modeller gündemde
TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız, belediyelerin SGK borçlarının yapılandırılmasına yönelik yol haritasını ve merak edilen detayları ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Yıldız, “Belediyelerin gelirlerine ve büyüklüklerine göre yapılandırma modellerinin geliştirilebilmesi keza tüm belediyelere aynı şekilde yaklaşılmaması, nüfusu yaz aylarında artan önemli bir miktar belediyemiz var. Bunlarla ilgili yeni yapılandırma modelleri nasıl geliştirilebilir, mevcut mevzuat çerçevesinde yapılabilecekler konusunda bir görüş alışverişi olacak” ifadelerini kullandı.
“Yine SGK borcunu ödemek isteyen, SGK borcunu yapılandırmak isteyen belediyelere nasıl kolaylıklar sağlanabilir, kesinti oranlarının yüksekliğinden belediyelerimiz çok şiddetle yakınıyorlar. Gelirlerin yaklaşık yüzde 50’si oranında kesinti yapılıyor. Bu kesintinin hizmeti aksatmayacak makul düzeylerde tutulması, daha uzun vadelere yayılması… Yine birikmiş borçlarla birlikte yeni oluşabilecek SGK borçlarının en azından belli bir dönem birlikte yapılandırmaya tabi tutulması, SGK borçlarını yapılandırmak isteyen belediyelerimizden gayrimenkul karşılıkları isteniyor. Gayrimenkul karşılıkları SGK borçlarının çok üzerinde değerlerde talep ediliyor. Bunun makul düzeylere çekilmesi gibi pek çok konuda yasal çerçevede neler yapabileceğimizi bakanlıkla birlikte değerlendireceğiz. Umut ediyorum ki bu görüşmelerden, bu birlikte yapacağımız çalışmada belediyelerimiz adına önemli sonuçlar doğurabiliriz” dedi.
“Hedef, Bakanlığın çeşitli kolaylıklar göstermesi”
Yıldız, söz konusu borçların ödenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belediyelere önerilerde bulunup bulunmadığına dair şu açıklamayı yaptı:
“Bütün belediyelerimiz borçlarını ödemek istiyor. Çünkü şirket borçlarının da belediye gelirlerinden kesilmeye başlanmasıyla belediyelerimiz önemli bir miktar gelir kaybına uğradı. SGK’mız da bu borç alacaklarını tahsil etmek istiyor çünkü onların da yürüttükleri önemli hizmetler var. İki taraf da bu konuda bir düşünce birliğine sahip ancak oluşan ekonomik koşullar, özellikle de pandemiden sonra ekonomik koşullar, belediyelerimizin zaten gelirlerinde düşmeye sebep oldu. SGK borçlarının ödenebilmesi için bakanlığımızın çeşitli kolaylıklar göstermesi, ödeme arzusu içinde olan yerel yönetimlere birtakım pozitif fırsatlar sunabilmesi, gayrimenkul karşılıklarının borcun tamamının çok üstünde bedellerle istenmesi gibi durumların çözülerek uzlaşı ile belediyelerimizin borçlarının ödenmesini sağlamaya çalışmak olmalı hedef.”