3 Avrupa ülkesinden İsrail’i üzen Filistin kararı! Resmen devlet olarak tanıyacaklar….

3 Avrupa ülkesinden İsrail’i üzen Filistin kararı! Resmen devlet olarak tanıyacaklar….
Yayınlama: 22.05.2024
A+
A-

İşgalci İsrail’in Gazze’de uyguladığı soykırıma tepkiler gelmeye devam ediyor. Filistin devletini tanıma kararı alan İspanya, “Filistin’i birçok nedenden ötürü tanıyacağız” açıklamasını yaptı. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere de, “”İsrail-Filistin sorunundaki tek çözümü canlı tutmaya devam etmeliyiz. O da yan yana, barış ve güven içinde iki devletli çözüm” diyerek tanıma karını açıkladı. İrlanda ise Filistin devletini tanıma kararını bugün açıklayacağı öne sürüldü.

Soykırımcı İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze şeridinde insanlık dışı saldırılarına devam ederken şu ana kadar 40 bine yakın sivil hayatını kaybetti. Dünyanın gözü önünde insanlık suçu işleyen İsrail’e tepkiler büyürken son olarak Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı.

Norveç’ten ‘İki devletli çözüm’ mesajı!
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, Filistin’i tanıyacaklarını bildirdi. Başbakan Stoere, “İsrail-Filistin sorunundaki tek çözümü canlı tutmaya devam etmeliyiz. O da yan yana, barış ve güven içinde iki devletli çözüm” dedi. Stoere, Filistin’i tanıma kararı almalarındaki bir diğer etkenin ise, “Acımasız savaş sırasında zeminini kaybeden ılımlı güçlere destek vermek” olduğunu sözlerine ekledi.

İrlanda, tanıma kararını bugün açıklayabilir!
İrlanda, İspanya, Malta ve Slovenya “doğru koşullar” oluştuğunda Filistin devletini tanımaya hazır olduklarını ortak açıklamayla duyurmuştu. İrlanda Başbakanı Simon Harris’in, bugün Filistin’i tanıyacağını açıklaması bekleniyor. İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Micheal Martin’de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ülkesinin mayıs ayı sonuna kadar Filistin devletini tanıyacağından emin olduğunu söylemiş ancak gün vermemişti.

İspanya: ‘Filistin’i birçok nedenden ötürü tanıyacağız’
İspanyol Parlamentosu’nda milletvekillerine hitap eden Sanchez, İspanya’nın 28 Mayıs’ta Filistin Devleti’ni tanıyacağını söyledi. Konuşması parlamentoda alkışlarla karşılanan Sanchez “Filistin’i birçok nedenden ötürü tanıyacağız. Bu durumu ‘barış, adalet ve tutarlılık’ kelimeleriyle özetleyebiliriz. İki devletli çözüme saygı gösterildiğinden ve karşılıklı güvenlik garantileri olduğundan emin olmalıyız. İki tarafın barış için müzakere etmesi şart. İşte bu nedenle Filistin’i tanıyoruz.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.