Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, son günlerde gündeme gelen DEM Parti’nin kapatılması çağrılarına ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Tunç, “Partiler teröre mesafe koymalı. DEM Parti teröre desteğe devam ederse kapatılabilir” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ‘Türkiye Yüzyılı’nda Çocuk Hukuku’ panelinin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
“Bayrağı kaldırırsanız adli ve idari soruşturmalarla karşı karşıya kalırsınız”
Bakan Yılmaz Tunç, çirkin ifadeler üzerine hemen soruşturma başlatıldığını, gözaltı ve tutuklama işlemlerinin yapıldığını belirterek, “Buna benzer olayların tekrar etmemesi lazım. Bayrağı kaldırmak, indirmek gibi bu tür milletimizin hassas olduğu, ülkemizin devletimizin birlik beraberliği gibi konularda, milletimizin sinir uçlarıyla oynar, bu hukuksuz uygulamaları gerçekleştirirseniz, adli ve idari soruşturmalarla karşı karşıya kalırsınız. Herkes milletten aldığı yetkiyi anayasa ve kanunlar çerçevesinde kullanmalıdır, millete hizmet etmelidir. Başka yerlere, terör örgütlerine müsaade etmemesi gerekir.” ifadelerini kullandı.
“DEM Parti aynı yolu izlerse aynı muameleyle karşılaşır”
Tunç, sözlerine şöyle devam etti: “Kapatılan partiler oldu, şu anda devam eden davalar var. Dolayısıyla DEM Parti aynı yolu izlerse aynı muameleyle karşılaşır. DEM Parti’li 78 belediye var. Bu 78 belediyede terörü destekleyen bir uygulama gerçekleştirilirse ne olacak? Anayasamızın 127. maddesi ve Belediyeler Kanunu’nun 45. maddesini okuduğunuzda, eğer terörü destekliyorsa bir belediye yönetimi, o zaman geçmişteki uygulamaları hep beraber gördük. Hiç kimse durup dururken bir partinin kapatılmasını ister mi, istemez. Hiç kimse bir belediyeye kayyum atanmasını ister mi, istemez. Siz halka hizmet yerine milletin kaynaklarını, devletin gönderdiği ödenekleri, millete hizmet yerine başka yerlere, millet düşmanlarına aktarma gayretinde olursanız ki geçmişte bunun örnekleri oldu ve bu uygulamalar gerçekleşti. Eğer yine bunlar tekrar ederse elbette ki o zaman anayasa ve kanunlar çerçevesinde verilen yetkiler kullanılır. Önemli olan o yetkileri kullanmak zorunda kalmamak.”