Sağlık Bakanı, ‘İhbarlara rağmen bebek ölümleri neden devam etti?’ sorusuna yanıt verdi

Sağlık Bakanı, ‘İhbarlara rağmen bebek ölümleri neden devam etti?’ sorusuna yanıt verdi
Yayınlama: 22.10.2024
A+
A-

Türkiye’yi sarsan ‘Yenidoğan çetesi’ ile ilgili Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu açıklamalarda bulundu. AA Editör Masası’na katılan Memişoğlu, ‘Yenidoğan çetesi’ nasıl çökertildi, süreç nasıl işledi ve nasıl işlemeye devam edeceğine dair ifadelerde bulundu.

Memişoğlu, ”28 Mart’ta Sağlık Bakanlığımıza iletiliyor. İstanbul İl Sağlık Müdürü’ne de iletiliyor. Teftiş kurulundan teftiş bekleniyor, İl Sağlık Müdürü gereğini yapmak üzere harekete geçiyoruz. Talimat yazıyoruz bununla ilgili. Talimat neticesinde şu görülüyor. Denetlemeleri yapıyoruz ama burada bazı şüpheler var bunları delillendiremiyoruz.” dedi

”5 Mayıs 2023’te Emniyet’ten yardım istedik”

Şüpheler üzerine Mali şubeden bir başkomiser ile irtibata geçtiklerini söyleyen Memişoğlu:

”Emniyet’ten 5 Mayıs 2023’te yardım istiyoruz. Mali şubeden başkomiser bir arkadaşı çağırıyoruz, biz bunu delillendirmek istiyoruz, bir şüphe var, bu şüphe ne? Biz diyoruz ki madem polis delille ispata dayalı, mahkemede bir kurumu kapatacaksanız, doktorun doktorluğunu iptal edeceksiniz elinizde somut deliller olması lazım. Biz bunun olması için emniyeti devreye sokuyoruz. Emniyet şunu yapıyor: 20 Haziran 2023’te Cumhuriyet Başsavcılığından teknik fiziki takip ve telefon dinlemesi için izin alıyor. Emniyet bunları dinlemek için 20 Haziran 2023’te hakimlerden izin alıyor. 4 Eylül 2023’te emniyetin yolsuzluk büro amirliği tarafından savcılığa bildirimde bulunması isteniyor. Bu yaklaşık 300 kişi dinlenme izni alınarak dinlenmeye başlıyor. Biz denetleme yaparken kimsenin nereye gideceği belli değil. Ellerine zarf vererek hastanelere gönderdik. Bu denetimleri polis koordinesinde gerçekleştirdik. 26 Nisan’da polis bu hastanelere baskın yaptı. 28 Haziran’da savcı bebek ölümlerine inceleme istedi. 26 Nisan 2024’te yapılan operasyon ile “yenidoğan çetesi” çökertildi. 16 Eylül’de bebek ölümlerinde illiyet bağı saptandı. Müfettişler, 28 Eylül’de hastanelerin kapanma önerisini sunuyor. Sağlık Bakanlığı müfettişleri Teftiş Kurulu’na ve savcılığa bildiriyor. Savcılık 16 Ekim 2024’te iddianamesini bitiriyor ve sunuyor. Biz de 18 Ekim’de hastanelerin ruhsatlarını iptal ediyoruz ve kapatıyoruz.” dedi.

Köstebek olduğu iddiası

Hastanelerde köstebek olduğu ve bilgileri çeteyle paylaştığı iddiaları üzerine Memişoğlu, ” Ellerine verilen zarflar kapalı zarflar, hangi hastaneye gideceğini de bilmiyor. Araçlara bindikten sonra kişinin nereye gideceği belli oluyor. Bu çete olabilir, içimizde birileri de olabilir diye hep düşündüğümüz için bunları hastanelere kimin nereye gideceğini belli etmeden denetimleri yaptık.

Bebeklerin ölüm anlamında bize herhangi bir bilgi verilmiyor, dosya gizli savcılıkta. Sağlık Bakanlığı’na bize bebeklerle ilgili durumlardan çok bizim gidip o durumları tespit etmemiz isteniyor. Dosyada tamamen gizlilik var. Cumhuriyet Başsavcılığı 24 Ekim 2023’te Bakanlığımıza ‘ben soruşturma yapıyorum, sen dosyalar üzerine inceleme yap diyor.’ 5 Aralık 2023’te de Sağlık Bakanlığımız müfettişleri görevlendiriliyor.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.