6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden tam 2 yıl geçti.
Ancak aradan geçen zamana rağmen, depremzedelerin barınma sorunu çözülebilmiş değil. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayımlanan son rapor, hala 650 bin 71 kişinin konteynerlerde yaşam mücadelesi verdiğini ortaya koydu.
Deprem Bölgesinde Barınma Krizi Devam Ediyor
Depremin yıkıcı etkisini en ağır hisseden illerde yapılan incelemelere göre, Hatay, Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 şehirde barınma sorunu sürüyor. Bölgede toplam 395 konteyner kent bulunurken, 214 bin konteynerde yüz binlerce kişi yaşamaya devam ediyor.
Özellikle Hatay, barınma krizinin en yoğun yaşandığı şehir olarak öne çıkıyor. Kentte kurulan 204 konteyner kentte 171 bin 54 kişi hâlâ geçici barınmada kalıyor.
Diğer şehirlerde ise tablo şöyle:
• Adıyaman: 55 konteyner kentte 69 bin 770 kişi
• Malatya: 75 konteyner kentte 80 bin 485 kişi
• Kahramanmaraş: 41 konteyner kentte 52 bin 493 kişi
Konut Teslimleri Yavaş, Geçici Barınma Süreci Uzuyor
Gazete Duvar’ın haberine göre, deprem bölgelerinde hükümetin yeniden inşa çalışmaları sürse de kalıcı konut teslimleri beklendiği hızda ilerlemiyor. Bu durum, yüz binlerce insanın belirsizlik içinde yaşamını sürdürmesine neden oluyor.
Kırsal bölgelerde de durum farklı değil. Rapora göre, kırsalda yaşayan on binlerce depremzede, 70 bin konteynerde geçici barınma koşullarında hayatta kalmaya çalışıyor.
Depremzedeler için konut teslim süreçlerinin hızlandırılması ve geçici yaşam alanlarının iyileştirilmesi gerektiği vurgulanırken, hükümetin verdiği sözleri ne zaman tutacağı merak konusu.