Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, 28 Şubat sürecinin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, dönemin Refah-Yol Hükümeti’nin icraatlarını ve karşılaştığı baskıları anlattı.
Bekin, 28 Şubat’ın sadece Refah-Yol hükümetine değil, doğrudan millete karşı yapıldığını belirterek, “Sincan’da tankları yürüterek Erbakan Hocamızı istifaya zorladılar. Bu darbe, milletin refahını yükselten ve ekonomiyi düzlüğe çıkaran bir hükümete karşı yapılmıştır” ifadelerini kullandı.
“Refah-Yol Hükümeti Ekonomiyi Düzlüğe Çıkardı”
Doğan Bekin, 24 Aralık 1995 milletvekili seçimlerinden sonra hükümet kurma çabalarının sonuç vermemesi üzerine, Refah Partisi ile Doğru Yol Partisi’nin bir araya gelerek Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın başbakanlığında Refah-Yol hükümetini kurduğunu hatırlattı. 54. Hükümetin kısa sürede ülkenin kangrenleşmiş sorunlarına çözüm getirdiğini belirten Bekin, o dönemde yapılan ekonomik reformlarla ilgili şu bilgileri verdi:
“54. Hükümet, bir yıl zarfında ülkemizin sorunlarını bir bir ortaya koyarak çözüm yolunda başarılı icraatlar yaptı. Refah-Yol hükümeti, ülkemizi büyük bir borç sarmalından kurtarmıştır. 1997 yılı sonunda 58 milyar dolara çıkması muhtemel olan %200 faizli, dört ay vadeli borç sarmalını tamamen ortadan kaldırmıştır. 1996 yılı sonunda, borcu 45 milyar dolar yerine 22 milyar dolara indirmiş ve 1997 yılı sonunda da 58 milyar dolar değil, 15 milyar dolara inecek şekilde gerekli düzenlemeleri yapmıştır.”
Bekin, faiz oranlarının düşürülmesi konusunda da önemli adımlar atıldığını belirterek şu bilgileri paylaştı:
“54. Hükümet görevi devraldığında %76’lar düzeyinde olan repo oranı, Şubat 97’de %50’ler düzeyine kadar çekildi. Bu durum mevduat faizlerinde de yaşandı. Ayrıca %170 düzeyinde devralınan hazine borçlanma faizi, Şubat 1997 tarihinde %83’ler düzeyine kadar düşürüldü. 54. Hükümet göreve geldiğinde sadece 155 gün olan borçlanma vadesi, 28 Şubat 1997’de 400 güne, bu tarihten sonra yaşanan olumsuzluklara rağmen Nisan 1997’de ise 730 güne çıkarıldı.”
“Refah-Yol Hükümeti Enflasyonla Mücadelede Başarılı Oldu”
Bekin, Refah-Yol hükümetinin ekonomi politikaları sayesinde toplumun tüm kesimlerine büyük kazanımlar sağladığını ifade ederek şunları söyledi:
“54. Hükümet döneminde enflasyonla mücadelede başarı sağlandı ve emekliler, işçiler, memurlar ve köylüler dahil, toplumun tüm gelir gruplarına enflasyon üzerinde 40-50 puanlık gelir artışı sağlandı. Ortalama memur maaş artışı %230, buna mukabil enflasyon ise %65 düzeyinde olduğundan artış oranı enflasyonun üzerinde %65 oranında gerçekleşti. Bağ-Kur emeklilerinin maaşları ise %300’e kadar artırıldı. 54. Hükümet döneminde milletimize en büyük refah payı verilmiştir. Köylümüze bir önceki yıla oranla %312 fazla ödeme yapılmıştır.”
“D-8 ile Türkiye Küresel Öncü Haline Geldi”
Refah-Yol hükümetinin yalnızca ekonomi alanında değil, dış politikada da önemli başarılar elde ettiğini vurgulayan Bekin, D-8 Teşkilatı’nın kurulmasıyla Türkiye’nin uluslararası arenada önemli bir rol üstlendiğini ifade etti:
“54. Hükümetin bir yıllık iktidarı döneminde ülkenin ekonomik kaynaklarını harekete geçirerek ekonomiyi düzlüğe çıkarmıştır. Keza D-8 teşkilatının kuruluşu ile ülkemiz, dış politika alanında küresel çapta öncülük noktasına ulaşmış oldu.”
Bekin, 54. Hükümetin ilk defa denk bütçe yaparak büyük bir mali başarıya da imza attığını belirterek, 28 Şubat sürecinde yaşanan ekonomik çalkantıların Refah-Yol hükümeti nedeniyle değil, onu yıpratmaya çalışan çevreler nedeniyle yaşandığını söyledi.
“Refah-Yol Hükümeti Halkın Yararına Çalıştığı İçin Hedef Alındı”
Bekin, 54. Hükümetin yolsuzlukları önleme, halkın çıkarlarını koruma ve ekonomik rant çevrelerine karşı attığı adımlar nedeniyle hedef haline getirildiğini söyledi. O dönem Refah-Yol hükümetine yönelik saldırıların temel nedenlerini şöyle sıraladı:
“Refah-Yol hükümeti, kendi köylümüzü düşünerek yabancı et ithalatını yasakladı. Eşel-Mobil sistemiyle çalışanların emeklerini korumak istedi. Devlet arazilerinin peşkeş çekilmesine müsaade etmedi. Boğaz’daki yeşil alanlar, Refah-Yol sonrası çıkarılan kararnamelerle otellere çevrildi. Kumarın yasaklanması rant çevrelerini rahatsız etti. Tüm ihalelerin şeffaflaştırılması rant peşinde koşanları tedirgin etti. Refah-Yol, bazı resmi kurumların özel bankalardan faizle borç alma soygununa son verdi. Havuz Sistemi sayesinde devletin malını hortumlayan kartel medyasının haksız kazançları kesildi.”
“Tankları Yürütüp Hükümeti İstifaya Zorladılar”
Bekin, 28 Şubat sürecinin yalnızca Refah-Yol hükümetine değil, doğrudan millete karşı yapıldığını belirtti:
“Sonuç olarak, Refah-Yol hükümetine karşı Sincan’da tankları yürüterek ne yazık ki, Erbakan Hocamızı istifaya zorladılar. Bunun sonucu olarak, Erbakan Hocamız, ülkemizin ve milletimizin geleceğini düşünerek Başbakanlık görevinden istifa etti. Şu anda Erbakan Hocamızın hala canlı olarak gündemde olması üzerinde önemle durulması gerekir düşüncesindeyiz. 28 Şubat post-modern darbesi, tek kelimeyle çıkar çevreleri tarafından 54. Hükümete değil, milletimize karşı yapılmıştır.”
Bekin, 28 Şubat sürecinin sadece Refah-Yol hükümetine değil, doğrudan millete karşı yapıldığını ve Türkiye’nin kalkınmasını engellemeye yönelik bir darbe olduğunu vurgulayarak, “Bugün hala Erbakan Hocamızın icraatları konuşuluyor ve millete hizmet etmek için nasıl engellendiği biliniyor. 28 Şubat’ı gerçekleştirenler ise tarihin kara sayfalarındaki yerini aldı” ifadelerini kullandı.