Türk kültürünü ve Türkçeyi dünyaya tanıtma misyonuyla 66 ülkede faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü, büyük bir yolsuzluk skandalıyla sarsıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında, enstitünün eski başkanı Şeref Ateş hakkında sahte faturalar ve usulsüzlük iddiaları nedeniyle soruşturma açıldı. Enstitüdeki yolsuzluk miktarının 16-17 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Soruşturma kapsamında 11 kişi gözaltına alınırken, Ateş’in yurt dışına kaçtığı iddia ediliyor.
11 gözaltı, iki istifa
Yolsuzluk soruşturmasında, Aile Bakanı Mahinur Göktaş’ın eşi Rahmi Göktaş ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın oğlu Abdullah Kutalmış Yalçın’ın, başkan yardımcılığı görevlerinden istifa ettikleri öğrenildi. Her iki isim soruşturma kapsamına alınmadı. Bakan Göktaş’ın, eşinin görev süresi öncesine dair iddiaların soruşturulduğunu söylediği iddia edildi.
2016’dan bu yana Yunus Emre Enstitüsü’nün başkanlığını yapan Şeref Ateş’in, yolsuzluk iddialarının ardından görevden alındığı ve yurt dışına çıktığı öğrenildi. Ateş’in, çevresine “Tedavi için gidiyorum” dediği iddia edilirken, bulunduğu yere dair herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.
Sahte faturalar ve ihaleler inceleme altında
Ateş’e yönelik suçlamalar arasında, enstitünün sahte faturalarla harcamaları göstermesi ve ihalelerde yasal prosedürlerin dışına çıkılması yer alıyor. İlk incelemelere göre, enstitüye yapılan yardımlarda usulsüzlük yapıldığı ve sahte faturalarla milyonlarca doların kaybolduğu tespit edildi.
Enstitünün Mütevelli Heyeti Başkanı olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmaması dikkat çekiyor. Kamuoyu, Bakan Ersoy’dan sürece dair bir değerlendirme bekliyor.