Birçok kentte güçlü zehre sahip, 1 metre yükseğe kadar zıplayabilen ve hatta akrep bile avlayabilen “sarıkız örümceği” paniği devam ediyor.
Havaların ısınmasıyla ortaya çıkan zehirli “sarıkız örümceği” bu kez merkeze bağlı Üyük köyünde görüldü. Çiftçilikle uğraşan Onur Temiz, tarlasına gitmek için tarım aletlerini hazırlarken diğer türlerden farklı gördüğü bir örümceği cep telefonu kamerasıyla kaydetti.
Örümceğin türünü merak eden Temiz, türün halk arasında “et yiyen örümcek” olarak bilinen “Sarıkız örümceği” olduğunu öğrendi.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Demir de, sarıkız adıyla bilinen örümceğin ısırdığı bölgede ette çürüme ve uzuv kaybı yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Sarıkızın gündüzleri taş altları, ağaç kovukları gibi kuytu yerlerde saklandığını aktaran Demir, “Sıkıştığında sıçrama özelliğine sahip olan sarıkız, bu esnada insanı tabii ki ısırabilir. Zehir bezi, zehir kesesi veya kanında herhangi bir zehir bulunan bir canlı değil. Isırdığı bölgelerde ette çürüme, uzuv kaybı olan vakalar var.” dedi.
“Bunun sebebi de bir önceki beslenmesinde ağız bölgesinde kalan patojeni ısırdığı anda insana bulaştırması.” diyen Demir, “Bu da insanda tanınmayan bir mikrop olduğundan bağışıklık sistemi bununla mücadele edemediği için uzuv kayıplarına, hatta ölüme kadar götürebilecek olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Gördüğümüz anda rahatsız etmezsek zaten o da bulunduğu bölgeyi terk edecektir.” ifadelerini kullandı.