Mahkemeden ‘Başıboş köpek’ kararı: Belediyeyi tazminata hükmetti!

Mahkemeden ‘Başıboş köpek’ kararı: Belediyeyi tazminata hükmetti!
Yayınlama: 04.06.2024
A+
A-

Başıboş köpek sorunu artmaya devam ederken, köpek saldırısına uğrayan vatandaşların haklarının tazmin edilmesine ilişkin mahkemeden emsal bir karar çıktı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi, köpeklerin saldırısına uğrayan bir kişiye tazminat davasında yerel mahkemenin kararını kaldırarak, olayın sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olmadığına, Balçova Belediyesi ve İzmir Valiliği’nin de sorumlu olduğuna karar verdi.

İzmir’de 11 Mart 2022’de Balçova Kent Ormanı’nda başıboş köpeklerin saldırısına uğrayan avukat Selman Eke, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne açtığı tazminat davasında haklı bulundu. Mahkeme, Eke’ye 15 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Köpek saldırısının ardından belediyeye tazminat davası açtı
Olay günü ormanda koşu yaparken Eke’ye birden fazla köpek saldırdı. Saldırıda elinden ve bacağından yaralanan Eke, çevrede bulunan bir vatandaşın yardımıyla kurtuldu. Hastanede tedavi gören Eke, telefonunun kırılması, mont ve pantolonunun yırtılması da dahil olmak üzere maddi ve manevi tazminat davası açtı.

Belediye kusurlu bulundu
İzmir 5. İdare Mahkemesi, davayı inceleyerek İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kusurlu olduğuna karar verdi. Mahkeme kararında, Balçova Kent Ormanı’nın belediyenin sorumluluğunda olduğu, belediyenin gerekli önlemleri almadığı ve saldırgan köpekleri rehabilite etme görevini yerine getirmediği belirtildi. Mahkeme ayrıca, Eke’nin saldırıda korku ve panik yaşadığı ve manevi zarara uğradığı için 15 bin lira manevi tazminat almasına hükmetti.

Belediyenin itirazı reddedildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, mahkemenin kararına itiraz etti. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi, dosyayı inceledi ve belediyenin itirazını reddetti. Daire, belediyenin yanı sıra İzmir Valiliği ve Balçova Belediyesi’nin de davada hasım olarak yer alması gerektiğine karar verdi.

Mahkemenin kararı üzerine Valilik ve belediyeler, Eke’ye 15 bin lira manevi tazminat ödedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.