Ötenazi nedir?

Ötenazi nedir?
Yayınlama: 12.07.2024
A+
A-

AK Parti, Meclis’e sunduğu sokak hayvanları düzenlemesi ile Kuduz riski taşıyan, sahiplendirilmesi mümkün olmayan ve tedavi edilemeyen hayvanlara ötenazi uygulanması imkanı sunmasının ardından ötenazi nedir araştırmaları başladı. Peki, ötanazi nedir?

Kuduz riski taşıyan hayvanlara ötenazi uygulanması imkanı sağlayan ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Bu teklifin ardından ötanazi terimi ile ilgili araştırmalar başladı. Peki, ötanazi nedir?

Ötenazi nedir?
Ötanazi,bir hayvanın yaşamını, yaşamlarının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmaktır.

Ötanazi uygulaması, bu üçü dışında farklı formlarda da olabilir; örneğin pasif ötanaziye kişinin tedavi edilebilecek ama ölümcül bir bulaşıcı hastalığının tedavi edilmeyerek kişinin, pasif olarak, ölümüne yol açılması dahildir. Ötanazinin farklı tipleri farklı yasal uygulamalara tabiidir.

Aktif ve pasif ötenazi
Temelde aktif ve pasif ötanazi şeklinde uygulanmaktadır.

Aktif ötanazide, doğrudan (direkt) uygulama söz konusudur. Öldürücü madde, kurtarıcı tedavi uygulanması imkânsız olan hastaya doğrudan verilir.

Pasif ötanazide, dolaylı (indirekt) bir uygulama söz konusu olup, hastayı hayatta tutan makineler kapatılır ya da geçici – kısmi tedaviye yönelik ilaçların verilmesi kesilerek, ağrının giderilmesi dışında bir tedavi uygulanmaz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.