Türkiye’nin 6 Şubat 2023’te yaşadığı büyük deprem felaketi sonrası konutların durumu ve yeniden inşa çalışmaları, Yeniden Refah Partisi tarafından Meclis gündemine taşındı.
Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel, depremde ağır hasar gören yapıların durumuna ilişkin soru önergesi sundu. Önerge, hasar oranlarının tespiti ve yeniden inşa çalışmalarının hangi aşamada olduğuna dair bilgi talep ediyor.
Önergede şu ifadelere yer verildi:
“6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler, ülkemizde büyük can ve mal kaybına yol açmış, çok sayıda konut ciddi şekilde zarar görmüştür. Depremler sonrasında konutların durumu tespit edilen hasar oranları ve bu konutların yeniden inşa edilmesi ile ilgili yapılan çalışmaların takibi büyük önem arz etmektedir.
Bu bağlamda:
1. Depremde tamamen yıkılan veya ağır hasarlı olarak yıkılan ev ve yıkılmayı bekleyen toplam bağımsız bölüm adedi nedir?
2. Bunların kaçı konut, kaçı iş yeri veya diğer yapı statüsündedir?
3. Deprem nedeniyle konut veya iş yeri yıkılan ve hak sahibi olan kişi sayısı nedir?
4. Devletin yapımı taahhüt ettiği konutlar kaç adettir?
5. Bu konutların kaç adeti tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiştir?
6. 2025 yılı sonuna kadar teslim edilmesi planlananlar ile birlikte toplam kaç adet konut ve iş yerinin tamamlanarak hak sahiplerine teslimi öngörülmektedir?
7. Deprem bölgesinde halen devam etmekte olan ağır kış koşullarında çadır, konteyner ve diğer geçici yapılarda yaşayan vatandaşlarımızın toplam sayısı kaç aile ve kaç kişidir?
8. Devlet konutları, kamu binaları ve Bakanlığınız tarafından ihale edilen diğer yapım işlerini alan firma/şirket sayısı kaçtır?
9. 6 Şubat tarihli depremler sonrası, ihale tarihindeki bedeller üzerinden en çok iş ihale alan ilk üç firma/şirket hangileridir?”