Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, Covid-19 aşıları sonrası kalp rahatsızlıklarında yaşandığı iddia edilen artışlara dair Sağlık Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı soru önergesi sundu. Bekin’in önergesinde mRNA aşılarının taşıdığı risklere ve toplumda oluşan endişelere dikkat çekildi.
Önergede özellikle son dönemde gençler arasında görülen ani kalp krizleriyle birlikte, aşıların kalp-damar sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik kamuoyunda artan endişelerin ciddiyetle ele alınması gerektiği vurgulandı.
“Kalp Krizi Vakaları Endişeleri Artırıyor”
İşte TBMM’ye sunulan o önergedeki çarpıcı ifadeler:
“12 Mart 2020 itibariyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemi olarak ilan edilen Covid-19 salgını sürecinde ruhsatları çok hızlı alınmış, mRNA teknolojisiyle üretilmiş içinde çok tehlikeli Grafen maddesi taşıdığı kanıtlanmış ve hücrenin çekirdeğine etki ettiği iddia edilen ve faz aşama çalışmaları tam olarak tamamlanmamış aşılar üretildi. Bilindiği üzere bu aşılar başta çocuk ve yaşlı vatandaşlarımız olmak üzere herkes tarafından kullanılması Sağlık Bakanlığımızca sağlandı. Ancak mRNA başta olmak üzere Covid-19 aşılarının kalp krizine neden olduğu yönünde bazı iddialar aşıların piyasaya sürülmesinden itibaren kamuoyu gündemine gelmeye başladı. Pandemi dönemi ve sonrasında, enfeksiyonun yanı sıra evde hareketsiz kalmak, sosyal izolasyon, sağlıksız beslenme, depresyon ve kaygının artması, virüsün farklı varyantlarının ortaya çıkması gibi faktörler yapılan aşı faktörü ile birleştiğinde kalp krizlerinde artışa neden olduğu iddiası son günlerde tekrardan gündeme taşınmıştır. Özellikle son günlerde sanat dünyası da başta olmak üzere gençler arasında kalp krizi vakalarının arttığı ve genç yaşta kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetmelerin sıklıkla duyulması endişelerin daha da artmasına sebep olmuştur.
Bu bağlamda;
1- Türkiye’de Covid-19 aşısı yaptıranlardan kalp rahatsızlığıile ilgili hastanelere başvuran hasta sayısına ilişkin elinizde veri var mıdır? Varsa hasta sayısı ne kadardır?
2-Türkiye’de kalp rahatsızlığı sonucunda vefat etmiş olanların kaçı Covid-19 aşısı yaptırmıştır?
3-Covid-19 aşısının kalp-damar üzerinde etkileri ile ilgili Bakanlığınızın elinde güncel bir araştırma mevcut mu?
4-Covid-19 pandemi döneminden sonra salgının insanlar üzerinde bıraktığı sağlık sorunlarının etkisini belirlemek amacıyla Bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Varsa nelerdir?
5-Covid-19 ve aşılara yönelik toplumda oluşan kaygıyı önlemeye yönelik Bakanlığınızın halkın bilinçlendirilmesine yönelik bir eylem planı var mıdır?”
Beklentiler Net: Şeffaf Veri Paylaşımı
Bekin’in önergesinde Sağlık Bakanlığı’na yöneltilen bu sorular, Covid-19 sürecinde uygulanan aşı politikalarının etkilerinin daha kapsamlı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini gözler önüne seriyor. Kamuoyunda artan endişeler karşısında yetkililerden daha fazla şeffaflık ve açıklama talep ediliyor.