2023 yılının şubat ayında Endonezya’da ilk kez tespit edilen Eris varyantı, özellikle Amerika ve Avrupa ülkelerinde vaka sayısında artışa neden oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Türkiye’de şu ana kadar Eris varyantına bağlı 9 vakanın görüldüğünü açıkladı.
Eris varyantının semptomları, diğer varyantlardan farklı olmayan belirtileri içeriyor. Bu belirtiler arasında baş ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı ve eklem ağrısı bulunmaktadır.
Eris varyantı nedir?
Eris varyantı, COVID-19’un Omicron varyantının bir alt türü olarak kabul edilir. Omicron varyantındaki mutasyonların yanı sıra, EG.5.1 olarak adlandırılan bir mutasyona da sahiptir. Bu mutasyon, Eris varyantının insan hücrelerine daha etkin bir şekilde bağlanmasına ve çoğalmasına katkıda bulunabilir.
EG.5 varyantı (ERİS), ilk olarak 17 Şubat 2023’te rapor edildi ve 2021’in sonlarına doğru ortaya çıkan Omicron varyantının bir alt türüdür. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu varyantı 19 Temmuz 2023 tarihinde “İzlenen Varyant” (Variant Under Monitoring-VUM) olarak tanımladı. 9 Ağustos 2023 tarihinde DSÖ, EG.5’i ve onun alt türlerini “İlgi Çeken Varyant” (Variant Of Interest-VOI) olarak sınıflandırdığını ve sağlık yetkililerine bu varyantın yayılmasını dikkatle gözlemlemelerini önerdi.
Eris varyantı belirtileri nelerdir?
Eris varyantının belirtileri, diğer COVID-19 varyantlarının belirtileriyle benzerlik göstermektedir. En sık rastlanan belirtiler şunlardır:
Boğaz ağrısı
Balgamlı veya balgamsız öksürük
Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı
Koku alma yetisinde değişiklik
Baş ağrısı
Hapşırma
Ses kısıklığı
Ateş.
Eris varyantı nasıl bulaşır?
Eris varyantı, diğer COVID-19 varyantlarına kıyasla daha bulaşıcı olduğu düşünülmektedir, ancak bulaşıcılığının kesin derecesi henüz tam olarak anlaşılmamıştır. Eris varyantı, diğer COVID-19 varyantları gibi solunum damlacıkları yoluyla yayılır. Bu damlacıklar, bir kişinin hapşırdığında veya öksürdüğünde havada bulunur ve başka bir kişinin nefes alması veya gözlerine, burnuna dokunması gibi yollarla bulaşabilir.