RTÜK sapkınlığa geçit vermiyor! Digital platformlara ceza yağdı

RTÜK sapkınlığa geçit vermiyor! Digital platformlara ceza yağdı
Yayınlama: 27.07.2023
A+
A-

RÜK; Netflix, Disney +, Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’ye eşcinsel sapkınlık propagandaları sebebiyle ceza yağdırdı.

Milli Nizam

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) televizyon kanallarıyla birlikte digital platformlardaki ahlaksızlıklara da geçit vermiyor.

RTÜK tarafından birçok birçok digital yayın kuruluşuna; “toplumsal ve kültürel değerler”, “Türk aile yapısı”, “ahlak”, “LGBT”, “cinsiyet, cinsellik ve ilişkilerin sınırlarının bulunmaması” gibi suçlardan ceza kesildi.

RTÜK Üst Kurulu Netflix’in iki ayrı dosyasını karara bağladı. İlk rapor ‘Anne’ isimli dizi filme geldi. İzleme raporunda cezanın gerekçesi şöyle anlatıldı:

Filmde cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, cinsiyet temelli alternatif ideal bir dünya kurgulanması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, yoğun müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve tüm bunların normalleştirilmesi ve hatta ‘sağlıklı’ olarak tanımlanması ailenin korunması ilkesine aykırı olarak değerlendirilmiştir.

Netflix’in “Elite” isimli yapımı da RTÜK’ten ceza yedi. Üst Kurul, Netflix’in “Yayın hizmetleri, Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” hükmünü ihlal ettiğine karar verdi.

Anne ve Elite için ceza gerekçesinde eşcinsel ilişkiler yer alması da geçti.

Disney+ ve Prime’a “ahlak” cezası

Disney +’da yayınlanan “Love, Victor” dizisi de RTÜK’ün gündemindeydi. Dizinin 2. sezon 4. bölümü “toplumu rahatsız edici ve ahlaka aykırı davranışlar içerdiği” yönündeki rapora dayanarak cezalandırıldı. Platforma üst sınırdan idari para cezası verildi.

Amazon Prime Video’da yayınlanan “Modern Love” isimli yapımı da “toplumun manevi değerlerine ve ailenin korunması ilkesine aykırı” olarak değerlendiren RTÜK, yayıncıya üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

MUBİ’de yer alan, “Liseli” isimli film ile ana karakterleri eşcinsel olan “Ateşli Oda” adlı filme de, “Çarpık ilişkiler ve müstehcenlik içeren sahnelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu” gerekçesiyle ceza kesildi.

Yayıncılar toplantıya çağrıldı!

Verilen cezaların dışında RTÜK, “Türk aile yapısı, milli manevi değerler, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü” gibi konularla alakalı yayın politikaları noktasında dijital internet platformu yayıncılarıyla Eylül ayında kapsamlı bir toplantı düzenlenmesi maksadıyla yayıncıların Ankara’ya çağırılmasına karar verdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.