BM Genel Kurulu için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Başbakanı Netanyahu, ilk kez yüz yüze bir araya geldi. Daha önce sadece telefonda görüşen iki lider, bu buluşmada bir araya geldi.
Görüşmeye ilişkin İsrail tarafından yapılan açıklamada, iki liderin karşılıklı olarak resmi ziyaret niyetlerini dile getirdiği ifade edildi. Başbakan Netanyahu da paylaştığı sosyal medya mesajında, “yenilenen ortaklığın ilerletilmesi” için karşılıklı ziyaretleri dört gözle beklediğini söyledi. Türk tarafı ise görüşmede Filistin sorununun ele alındığını belirtti.
Önemli konular ele alındı
İletişim Başkanlığı açıklamasında, “İsrail-Filistin ihtilafıyla ilgili son gelişmelerin görüşüldüğü” ifadesi yer aldı. İsrail tarafının açıklamasında ise görüşmede İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme süreci dahil bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı belirtildi.
Ayrıca, Başbakan Netanyahu’nun İstanbul’daki İsrailli turistlere yönelik bir saldırının engellenmesinde Türkiye ile gösterilen güvenlik işbirliği için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ettiği ifade edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da İsrail ile enerji, teknoloji, inovasyon, yapay zeka ve siber güvenlik alanlarında ortak çalışmalar yapma niyetini dile getirdiği belirtiliyor. Erdoğan daha önce İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya arzının en sağlıklı proje olduğunu söylemişti.
Kravat benzerliği dikkat çekti
İki lider arasındaki görüşme sırasında İngilizce olarak geçen şakalaşma da dikkat çekti. Başbakan Netanyahu, Türkevi’ni övdükten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kravatını beğendiğini söyledi. Erdoğan ise gülerek, “Gömlek de kravat da aynı” dedi. Bunun üzerine Netanyahu, “Kravat benzerliğimiz, ikili ilişkilerimizin geliştiğinin göstergesi” şeklinde espri yaptı.
Ayrıca, bu görüşmeye ilişkin bir değerlendirme yapan Brooklyn College’da görevli tarih uzmanı Doç. Dr. Louis Fishman, iki liderin uzun yıllar boyunca birbirlerini eleştirdiğini ancak bölgesel siyasi değişikliklerin ardından ilk kez yüz yüze geldiklerini belirtti. Fishman, iki lider arasındaki benzerliklerin farklılıklardan daha fazla olduğunu ifade etti ve bu benzerlikleri vurguladı.
İsrail’de Başbakan Netanyahu’ya karşı yapılan protestolar, yüksek yargının yetkilerini kısıtlama girişimlerine karşı çıkan kitlesel hareketlerin bir yansıması olarak devam ediyor. Bu protestolar, BM Genel Kurulu’nun New York’ta düzenlendiği sırada da sürdü.